film izle

Проф. Мартин Банов: Сортовете, които се създават в ЛВИ – Плевен, са с голям потенциал и перспектива

Сподели
Етикети

Лозарството е един от водещите отрасли в българската икономика, в България има много подходящи почвено-климатични условия за отглеждане на хубави винени сортове – бели и червени, също и добри десертни лозя, което напоследък все повече придобива значение, поради факта, че България все повече се ориентира към туризъм. Това е една от причините този институт да просперира все повече в последните години, създавайки нови сортове.

Това коментира председателят на Селскостопанска академия професор Мартин Банов в Плевен днес.

Това, което бих отправил като препоръка е, че не винаги се отчита местоположението и спецификата на природните дадености. Новата тенденция е да произвеждаме качествено вино с постоянни характеристики всяка година. Това е нещо, което преди не беше застъпено. В момента нашите производители наблягат често на бутикови производства с качество, което е едно и също през всички години. Технологията на преработка, технологията на отглеждане се спазва стриктно.

В най-стария институт по лозарство и винарство почетоха Трифон Зарезан

Труден е въпросът с реализацията след това, тъй като пазарите са трудно пробиваеми. Но българското вино е едно от много качествените и добрите. Дори вече имаме биологични вина, тоест органични, както се наричат по-популярно, които в магазина се продават за 17-18 лева бутилката, което въобще не е скъпо за такова качество на вино.

Лозаро-винарския институт в Плевен за мен е институт с много голямо бъдеще, защото българските сортове, които са създадени на територията на България, виреят по-добре тук, което е логично. Ние виждаме как зърнено-житни култури, които идват от чужбина, не се държат добре понякога поради това, че са създадени като селекция на друго място. Сортовете, които се създават тук, са с голям потенциал и с перспектива.  

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация