film izle
14 февруари 2020, 13:22 няма коментари

Условни присъди за двама, копали в Улпия Ескус, постанови Плевенският съд

Сподели
Етикети

Само пет седмици след извършване на деянието мъжете, копали в археологическия резерват, са осъдени по обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен

По обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен, двама мъже, търсили културни ценности в археологически резерват, са осъдени, само пет седмици след извършване на деянието. Постигнатото споразумение е одобрено от съда. Н. Н. и П. Ф. се признаха за виновни за това, че на 02.01.2020 г., в землището на с. Гиген, обл. Плевен, на територията на недвижима културна ценност Античен град „Улпия Ескус“, обявен за археологически резерват с Разпореждане № 37 на Министерски съвет от 21.11.2001 г., в съучастие, без съответно разрешение търсили археологически обекти, като при извършване на деянието използвали технически средства – метал детектор, лопати и лек автомобил „Фолксваген Джета“ – престъпление по чл. 277а, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

На двамата извършители са наложени наказания лишаване от свобода – за Н. Н. шест месеца и за П.Ф – седем месеца, изтърпяването на което е отложено с три години изпитателен срок.

Веществените доказателства, предмет на престъплението – лек автомобил „Фолксваген Джета“, лопати, мателотърсачи, 15 броя метални елементи, два броя бронзови метални елементи и керамично парче с кръгла форма, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК, се отнемат в полза на държавата.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация