film izle

Плевен се преклони пред паметта и делото на Апостола

Сподели
Етикети

С военен ритуал на плевенски военнослужещи и заупокойна молитва в памет на Васил Левски пред паметника на Дякона в Плевен започна паметният ритуал по повод 147 години от обесването му. Присъстваха стотици представители на институции, ученици от плевенските училища, културни и  просветни дейци, граждани. Пред тях слово за безсмъртното дело произнесе кметът Георг Спартански.

Пред паметника на Апостола днес всички сме равни и всички сме българи, обърна се към присъстващите Спартански. По думите му самият Левски е отдавал заслуженото на своите събратя не според техните постове, длъжности, титли и звания, а според това, което правят заедно за България.

„Всяка година на две исторически дати ние спираме в забързаното си ежедневие, за да отдадем почит към датата на раждане на най-великия, най достойния от нас, на титана на българската нация Васил Левски и да отбележим поредната годишнина от неговата гибел.

Имаме своите два дни в годината, в които почитаме най-светия българин, бих попитал какво правим в останалите 365 дни на годината. Или само ритуално на тези дати за успокоение може би на не толкова чистата ни съвест се кланяме церемониално пред Апостола на българската свобода. Получаваме, вероятно от себе си, а не от бога, опрощение в собствените си очи и собственото съзнание за това, което не сме свършили…”

Кметът се обърна към присъстващите с призива повече да се чувстваме горди с този световен титан на революцията, с този човек, който олицетворява в себе си всички най-добри черти на българския характер и на българския ген.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация