film izle
20 февруари 2020, 14:32 няма коментари

Досъдебно производство във връзка с месото с неизяснен произход в Плевен

Сподели
Етикети

Проверката не е установила разпространение на месо и месни продукти с изтекъл срок на годност в търговската мрежа

Районна прокуратура – Плевен образува досъдебно производство затова, че на неустановени дати до 06.02.2020 година в гр. Плевен са нарушени правилата, уреждащи добива, производството, преработката, съхранението и търговията с храни от животински произход, предназначени за общо ползване и с това са изложени на опасност здравето и живота на потребителите – престъпление по чл. 350, ал. 2 от НК.

Тонове месо с изтекъл срок на годност иззеха при акция плевенски полицаи

На 06.02.2020 г. в РП-Плевен е заведена прокурорска преписка по повод подаден сигнал  от Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен, съдържащ данни за съхранение на територията на гр. Плевен на заразено месо с неизяснен произход. Веднага е осъществен контакт и е проведена среща между наблюдаващия преписката прокурор, представител на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен и служители от СПИП при ОДМВР – Плевен. С оглед наличните данни за голямо количество месо с неизяснен произход в складове на фирма в гр. Плевен, са разпоредени от наблюдаващия прокурор действия по описване и измерване на намиращото се в проверяваните помещения месо и месни продукти. За времето от 07.02.2020 година до 14.02.2020 година представители на Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен и служители от СПИП при ОДМВР – Плевен ежедневно описват и измерват животински и неживотински продукти в складове и цех на фирмата. Указано е и да се съберат всички относими документи  по случая.

В резултат на проверката са установени 50 тона продукти с неизяснен произход и към 6200 кг. месо с изтекъл срок на годност. За цялото това количество на собственика и на управителя на фирмата от Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен са издадени  задължителни разпореждания по Закона за храните за насочване и унищожаване на суровини и храни от животински произход.

Към момента от събраните данни по проверката, не се установява месото, посочено в сигнала на Директор Областна Дирекция по безопасност на храните гр. Плевен да е реализирано в търговската мрежа. От датата на подаване на сигнала, станал повод за проверката са взети незабавни мерки за недопускане изнасянето и разпространението от проверяваните складове на въпросното месо.

По случая продължава работа разследващ полицай.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация