film izle
27 февруари 2020, 15:27 няма коментари

Работно съвещание за винетките се проведе в Областна администрация – Плевен

Сподели
Етикети

Само с решение на МС могат да бъдат освободени определени участъци от винетна такса

Работно съвещание на тема винетки и как и кои пътища могат да бъдат освободени от такси се е провело днес в Областна администрация, с участието на областното Пътно управление.

Дава се възможност на всички общински кметове, след решение на съответните общински съвети, да предложат пътища, които да влязат в транспортната схема на общината, като тя поема ангажимент за поддържането им. Това обяви областният управител на Плевен Мирослав Петров след среща с представители на 11-те общини в областта.

Отпадането на винетна такса е свързано с приемане от страна на общината на ангажимента тя да почиства и обслужва пътя, в противен случай пътят остава в републиканската пътна мрежа. Неговата поддръжка се поема от Областно пътно управление и съответно за ползването му се заплаща винетна такса. По думите на Петров нещата са точни и категорични и няма основание за протестни действия, за каквито се говори в Гривица и Брестовец. Дава се възможност на общината, ако има средства за поддръжка и ремонти, пътят да стане общински и да няма винетна такса. Ако общината не го взима за стопанисване, отива в АПИ и има винетна такса.

Според директора на Областното пътно управление – Плевен инж. Ивайло Денчев инициативата трябва да тръгне от страна на общинските кметове. Те трябва да направят своите предложения към АПИ, която да ги внесе в Министерския съвет. Само с решение на МС могат да бъдат освободени определени участъци от винетки. Финансирането за текущ ремонт и поддържане за 1 км за всички класове пътища е 5 000 лева годишно, за зимно поддържане за І клас пътища е 3 000 лева на километър, за ІІ клас – 2 000 лева и за ІІІ клас – 1 000 лева. Засега няма никакви заявки от кметове в Плевенска област за прехвърляне на участъци от републикански пътища, уточни инж. Денчев.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация