film izle

Уникални реликви от бойното поле при Плевен показа Военно-историческият музей

Сподели
Етикети

В къщата-музей „Цар Освободител Александър ІІ” по случай Националния празник 3 март беше експонирана изложбата „Реликви от бойното поле при Плевен 1877 г”. Изложбата беше открита от директорът на Регионалния военно-исторически музей – Плевен Емилия Зорнишка.

Експозицията включва 83 експоната, намерени при разкопаване, целящо последващо възстановяване на паметниците или преместването им на ново място. Най-ценни са нагръдните кръстове и икони. Наред с това е представена църковна утвар, много копчета, хусарски войнишки униформи, копчета от бельо, апликации, лули, мастилници и всичко, което е намерено във войнишките и офицерски гробове.

Румен Петков предлага експонати от плевенските Военно-исторически музеи да се покажат на изложба в Русия

Особено ценен е експоната кутийка, съхранявала детски къдрици. Информацията за този експонат е минимална, не е известно името на войника, който я е носил, нито откъде е той. Знае се само, че е от руски гроб, но със сигурност може да се твърди, че зад тази кутийка се крие вярата и надеждата на един войник да се завърне жив в родното място и да види отново своето дете. Детските къдрици в момента са в експозицията на РИМ Плевен.

През 60-те и 70-те години е популярен един разказ в който се говори за тези детски къдрици и героят там е Юрий Галкин, но това е художествен разказ.

Разкопките на руските гробища при които са намерени експонатите са правени в периода 1956 година в село Тотлебен до 1973 година, последните разкопки са правени в село Телиш.

През 1971 година е разкопавано руското гробище край Пордим при преместване на паметник. Костите на руските офицери и войници от 28 руски полка са преместени в центъра на града.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация