Николина Чакърдъкова: Българската жена е стожерът в семейството, но трябва да оставя да бъде глезена понякога

Тя казва за себе си, че е успяла жена на 50. Вече 20 години разнася магията на българския фолклор и кара хилядите си почитатели да пеят и танцуват заедно с нея. Наскоро изнесе два концерта в Плевен – в две поредни вечери пред препълнени зали и десетки, които разочаровани останаха пред вратите на салона в читалище „Съгласие 1869”. Тя е Николина Чакърдъкова и с нея разговаряме в навечерието на празника на жените 8-ми март за чувството да си успяла жена, за предаването на щафетата в ръцете на младите, за магията на фолклора и рецептата за успеха.

Г-жо Чакърдъкова, как създавате магията, с която привличате толкова много публика на своите концерти?

Не знам, но знам едно – че и аз много си обичам публиката и моите почитатели. Всеки концерт аз виждам не просто като концерт с начало и с край, а като време и място, на което човек трябва да получи едно невероятно изживяване. Може би тук е разковничето. Като сме се събрали толкова много хора, трябва да си направим незабравими спомени и емоции за душата.

Какво е за вас песента?Почти всичко. Заедно с децата, внуците, семейството – това е начин на живот. Песента е част от живота ми.

На концертите сега в Плевен сте по-различна, отколкото ви познава публиката…

– Доста по-различно е това, което показвам днес, от всичко, което съм представяла, но и еднакво едновременно. 20 години аз работя в областта на фолклора от Македонския край, с моите танцьори, носиите. Сега пак изпълняваме красивите български песни от Македонския край, само че със симфоничен оркестър, където самата музика звучи много по-богато, аристократично. Представям и нови песни. В последната част на концерта публиката ме вижда такава, каквато не ме е виждала – с малко по-освободени песни за душата, балканска музика, позната и обичана. Да, аз мога и обичам да пея и друго, освен фолклора. След 20 години си позволявам да изляза от неговата магия да запея едни други красиви и задушевни песни. Както обичам да се шегувам – за тях трябва ракия, салата, всеки си ги пее и познава. Преди години даваха един филм по телевизията, когато целият град опустяваше, защото всеки искаше да гледа не просто филма, а да пее песента „A Sad Adio”. И когато започнем тази песен, цялата зала пее с мен, въпреки че това не е македонска музика. Затова този концерт е по-различен, защото и аз съм в един малко по-различен свят. Но в крайна сметка се оказва, че когато кажа, че концертът свърши, никой не си тръгва. Явно им харесва. Не пропускам да питам какво им е липсвало, продължаваме и с хората. Вашата Чакърдъкова винаги е тук, независимо какви песни пее. Те са винаги красиви и за душата.

По-малко танцувате на сцената сега…

На сцената вече съм една улегнала, пееща жена. Досега пеех с панталоните, шапката, тичах по сцената и танцувах заедно с моите танцьори. Сега съм артист, най-вече певица. Сега публиката се наслаждава на песните. Мисля, че на 50 години тази роля ми отива малко повече. Да танцувам сега не е същото. Но съм спокойна, че мойта дъщеря приема моя образ, който бях преди 20 години. Ще продължи тя да пее мойте песни и да танцува.

Подготвяте нов проект, на който ще я представите официално пред публиката…

Готвим голямо представление на 2 април в зала 1 на НДК „Младостта пее и танцува”, където ще представя официално моята дъщеря Мария, моята наследничка на всичко, което съм правила и ще продължа да правя. След това ще го представим в цяла България. За да мога един ден да бъда щастлива и спокойна, че има кой да продължи това, което аз започнах преди 20 години.

Спокойна, че българският фолклор продължава да се предава от поколения на поколения…

Аз съм убедена, че той никога няма да залезе и да се погуби, но съм най-спокойна, че това, което ние създадохме като начин на представяне на фолклора, марката „Чакърдъкова”, ще има свои последователи.

Какво не знае публиката за жената Чакърдъкова?

Мисля, че след „Черешката на тортата” научиха това, което не знаеха – че освен певица, аз мога да бъда домакиня, готвачка, чистачка, градинарка. Обичам да работя без значение от коя сфера на живота е работата. Тя винаги те кара да се чувстваш в кондиция. Няма какво да не е научила моята публика за мен. Станах баба на две прекрасни внучета. Направих си 50-годишен юбилей с тенденция, дай Боже, още 50 години да изживея красив, пълноценен, щастлив живот. Това съм аз.

Какво ще пожелаете на българските жени за 8 март?

Преди всичко да сме живи и здрави. Всяка една българска жена трябва да постави себе си на едно много високо ниво. Да повярва в себе си, защото наистина тя стои много високо в йерархията на живота. Ние се борим с всичко. Така стана, че българската жена стана стожерът в семейството. Но й пожелавам и да има моменти, в които да остави всичко и да бъде гледана и глезена от мъжете. Не да показва непрекъснато, че може всичко. Нека българските мъже, може да е 10 пъти в годината, но да карат жената да бъде жена. А ние да им позволим да се отнасят към нас като към истински жени.

%d bloggers like this: