В Плевенската болница показаха новите предпазни средства срещу коронавирус

УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ получи защитни облекла, маски и очила

Пред УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен тази сутрин демонстрираха новия медицински костюм лични предпазни средства за медицински специалисти за борба с коронавируса. Предпазните средства са осигурени при визитата на премиера Бойко Борисов в Турция преди няколко дни, обяви директорът на РЗИ Плевен д-р Атанас Гарев.

Средствата включват гащеризони, маски и очила и са предназначени за държавните лечебни заведения. Голяма част от тях са за университетската болница, другите са за Спешна помощ и за инспекторите и лаборантите на РЗИ, които ходят на терен. Ще бъдат раздадени и маски – респиратори, които са доставени от военно министерство.

Д-р Гарев уточни, че за УМБАЛ са предназначени 1400 костюма, маските са 1300, а очилата са 1400. За ЦСМП са предвидени 200 костюма, 300 маски и 300 очила, ще бъдат раздадени и малки количества на Дома за медико-социални грижи и на Районния център по трансфузионна хематология в Плевен.

Д-р Гарев е сигурен, че предпазните средства, разпределени до момента, са напълно достатъчни. Той уточни, че получените предпазни облекла са за хората, които са в непрекъснат контакт със заразоносители и работят в инфекциозна среда.

Доц. Луканов потвърди, че от УМБАЛ вече са поръчани 2 вида бързи тестове за установяване на антитела и установяване на антиген. По думите му тестовете с тях са ориентировъчни, но ще бъдат много полезни.