film izle

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната (обновена)

Сподели
Етикети

Нови заповеди влизат в сила от 00:00 ч. тази нощ

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.
Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.
След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев дава брифинг в Министерския съвет.

Предстои Ананиев да издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила от 00:00 ч на 14 май. Те са групирани в 4 вида:

  • Заповед с противоепидемични мерки
  • Заповед за преминаване през КПП със съседните държави и съответни ограничения
  • Заповед за карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болен
  • Заповед какво ще остане да работи и кои дейности ще продължат

На въпрос на БНТ Ананиев уточни, че ще бъдат разрешени трансплантациите и свободното движение в градини и паркове.

Остават в сила обаче всички мерки, познати досега, като носене на маски в затворени обществени места и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция.

Днес е имало среща на Националния щаб с премиера и е взето решение данните за разпространение на коронавирусната инфекция у нас да бъдат представяни веднъж на ден, а не два пъти както досега, заяви в отговор на въпрос на БНТ министърът.

За туристите

Ограничението за влизане на чужди граждани у нас остава, категоричен е министър Ананиев. Имаме реципрочни правила за влизане и излизане на територията на наши съседни държави, допълни той.

Остава и задължителната карантина от 14 дни при влизане на територията на нашата страна от чужбина.

Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи на почивка в други държави. 14 дни карантина ще има за всички, заяви министърът след въпрос от репортер на БНТ.

За спортната дейност

Създадохме необходимите условия за подготовка на нашите олимпийци в националните бази, каза още Ананиев. Там, където не е възможно обаче, няма как да има разхлабване на мерките.

Футболните срещи след 5 юни ще се провеждат без публика – категорично. Ще присъстват само щабовете на отборите и медицинските лица, допълни Ананиев.

За работодателите

В една от новите заповеди на работодателите се препоръчва персоналът да работи дистанционно доколкото е възможно. За хората над 60 години това също е препоръчителна мярка, обясни министърът като даде пример с режима на работа, въведен в здравното ведомство.

За отварянето на детските градини и ясли

С министър Вълчев днес направихме план за пускане на анкета до всички родители, да видим каква е нагласата им да пуснат своите деца в детски ясли и градини. Направихме алгоритъм с изискванията за всяка ясла и градина, и на базата на това ще вземем и решение, уточни министърът. Изисквания ще има както към родителите и децата, така и към персонала. Ще се приложат всички необходими епидемични мерки – санитарни, поднасяне на храна, общуване между децата и т.н.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация