film izle

Честит празник, Плевен! (обновена)

Днес Плевен отбелязва своя празник. Той се чества от 2001 г. съгласно Решение 287 на Общинския съвет от 15 март с. г. С него се възстановява Пролетният плевенски панаир, който се провежда през третата седмица на май.

Светлинно-музикален поздрав от Панорама „Плевенска епопея” ще поднесат напълно безвъзмездно музикантите от квартет „ГеоМарЧаЛо” по повод Празника на града 15 май. Мероприятието е организирано също напълно безвъзмездно от плевенските фирми „Оптиспринт” ООД, „Рули” ООД и „ИВКО” ООД със съдействието на Община Плевен и Регионалния военноисторически музей.
Поздравът ще започне след 21.00 днес и ще се излъчва на живо във фейсбук страницата Култура – Плевен и фейсбук страницата на Община Плевен.
Няма да бъде допускана публика в района на Панорама „Плевенска епопея” по време на краткия светлинно-музикален поздрав. Мярката се предприема с оглед на въведената извънредна епидемична обстановка и в изпълнение на Заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-263/14.05.2020 г., т. 8, съгласно която се забранява провеждането на всякакви организирани събития на групи над 10 /десет/ лица с изключение на допуснати мероприятия, в които не попада този концерт. За спазване на регламентираните мерки ще следят служители на ОД на МВР – Плевен, и отдел „Инспекторат” при Община Плевен.

Мартин Митев: Честит празник, Плевен!

Като плевенчани имаме привилегията да живеем в град със славно минало! Град, който ни кара да се чувстваме горди!

Името на Плевен е символ на едни от най-героичните събития в българската история. Тук пазим паметта за подвига на хилядите воини, загинали за правото ни днес да се наричаме свободни българи!

Плевен е град и на много достойни хора, оставили ярка следа с делата си в историята, културата и изкуството у нас и по света!

Плевен, това сме всички ние! Плевен е нашият общ дом!

Нека Св. Георги – покровител на нашия град, бди над делата ни и ни води към мъдри решения!

Честит празник на всички плевенчани!

Честит празник и на тези, които днес са далеч от родния град!

Мартин Митев, председател на Общински съвет – Плевен

има 1 коментар
 1. Честит СБОР скъпи съселяни! каза:

  А защо да не помислим и за официалния празник на Плевен?

  Плевенският кмет Георг Спартански предложи да се проведе референдум за определяне на Националния празник на България, като според него най-подходящият ден е 24 май. Той има своите аргументи, но според мен въпросът е твърде дискусионен. Първото, което ми идва наум – хем се гордеем, че сме дали писменост на всички славяни, хем искаме да си празнуваме само ние делото на светите братя Кирил и Методий. Иначе съм съгласен народът по-често да бъде питан по важни въпроси.

  Но така или иначе засега 3 март е Националният ни празник, защото тогава е Освобождението на България от турско робство. А защо тогава 10 декември вече не е официалният празник на Плевен, след като това е денят на Освобождението на града? Ама бил ден на преклонение пред жертвите и смъртта не била повод за празнуване. А Освобождението не е ли? Ами във войната на територията на цяла България не е ли имало жертви, та празнуваме 3 март? И на тази дата се поздравяваме с „Честит празник!“. Ако някой обаче на 10 декември поздрави с „Честит празник!“, веднага бива скастрян, че на този ден трябва да скърбим, а не да празнуваме. А празникът на Плевен бил на 15 май. Само че доста иронично на този ден плевенчани се поздравяват с „Честит сбор!“. Този поздрав остана от времето, когато площадът и пешеходната зона се изпълваха с димящи скари, бира и кебапчета, чалга и сергии с гащи и чорапи, досущ като на селски сбор. Вярно, че Спартански забрани селянията, но сега пък много хора си спомнят с носталгия за нея.

  Всъщност няма лошо Плевен да празнува по различни поводи, защо пък да няма и бира, и кебапчета /разбира се, не на площада/, но когато става въпрос за официален празник, според мен той трябва да е на значима дата със значимо за града събитие. И най-добре ще е плевенчани да се произнесат по въпроса в един местен референдум.

  29 май 2017, 18:23
  Позиция | от Иван Дачев

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация