film izle

17 май – Световен ден на хипертонията, Ден на българския спорт и още…

Сподели
Етикети

17 май е Световен ден за борба с хипертонията

Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL). Българска Лига по Хипертония и партньори се присъединяват към световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

За нормални стойности на кръвното налягане се смятат 120/80. Когато то е под 140/90 налягането се определя от лекарите като „нормално високо“ или „гранично“. Когато стойностите са 140/90 или по-високи, се говори за хипертония.

Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите (аневризма на аортата), периферна артериална болест и хронично бъбречно заболяване.

Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.
Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% – 5 505 пациенти, са починали.

Източник: Българска лига по хипертония

Днес е и Ден на българския спорт

Празнува се от 2005 г. Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

Празници и събития:

Международен ден срещу хомофобията и трансфобията.
Международен ден на телекомуникациите.
Световен ден на информационното общество.

На 17 май:

 • През 1395 г. обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко.
 • През 1498 г. корабите на Васко да Гама достигат до Индия.
 • През 1555 г. в София мюсюлмански фанатици убиват с камъни Никола Мартинов, решил да се върне към християнската вяра.
 • През 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова борса.
 • През 1846 г. саксофонът е патентован от Адолф Сакс.
 • През 1860 г. е основаван германският футболен клуб „Мюнхен 1860”.
 • През 1867 г. четата на Филип Тотю със знаменосец Васил Левски преминава в България при Свищов.
 • През 1876 г. четата на Таньо войвода слиза на български бряг.
 • През 1913 г. в Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912-1913).
 • През 1930 г. френският министър на външните работи Аристид Бриан се обръща с призив за създаване на Европейски федерален съюз.
 • През 1956 г. България е приета за член на ЮНЕСКО.
 • През 1991 г. официалната рождена дата на интернет. Тим Бернърс Ли представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN).
 • През 1995 г. след като 18 години е кмет на Париж, Жак Ширак встъпва в длъжност президент на Франция.
 • През 2006 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската старостилна православна църква.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация