film izle

Със заповед: Отварят детските градини и ясли на 22 май

Снимка: Архив

„Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“. Това гласи заповед на здравния министър, издадена днес, 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.

Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г., можете да се запознаете в прикачения файл.

В новата заповед са регламентирани всички противоепидемични мерки, наложени в страната, считано от 19 май до 14 юни.

Откриването на дейността на детските градини и ясли от 22 май ще стане при строго спазване на санитарно хигиенните изисквания, противоепидемичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата, заяви министър Ананиев на брифинга, в който взе участие и министърът на образованието и здравеопазването Красимир Вълчев.

При постъпването в първия ден в детските градини и ясли ще се измерва температурата на всяко дете с нормален живачен термометър, тъй като дистанционните термометри не дават точна оценка на температурата.

В същото време, родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което те ще декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина.

Възлага се на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриване дейността на детските гради и ясли в зависимост от спецификата на всяка една община.

Медицинска бележка при постъпване на децата в яслата или градината няма да се изисква.

Предвидени са и други мерки, които да гарантират социалната дистанция между отделните групи, учителите и персонала и родителите.

Министър Вълчев апелира към родителите, ако могат децата да останат вкъщи. 38% от родителите са готови да си пуснат децата на детска градина, според направено проучване. Посещението няма да е задължително, уточни министърът. Няма да се изискват бележки по Наредба №3.

Общините ще взимат решение кога да отворят детските градини до 1 юни. Очаква се по-голямата част да отворят през следващата седмица. Предполага се, че групите да са от по 10-11 деца, в големите градове – между 12 и 18 деца в група. Очаква се този брой да намалява.

Около 75% от детските градини са работили що-годе интензивно в електронна среда. Не може да има дистанция вътре в групите, каза министърът. Ще се предприемат мерки за дистанция между групите. Учителите ще бъдат с предпазни средства. Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

На въпрос как ще се действа при евентуално заразени деца и ще се поставят ли целите градини под карантина главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев отговори, че често в градините и яслите се установява карантина по повод на други заболявания. В случая се действа по същия начин. Много зависи от организацията и големината на градината. Там където има възможност и са отделени децата в отделни групи, които не контактуват, се поставя под карантина само засегнатата група. Ако обаче са по-малки и има такъв контакт, се поставя под карантина цялата градина за 14 дена, не се приемат нови деца, подлагат се на изследвания и на наблюдения, за да се хванат евентуални симптоми.

Предвижда се целево тестване на персонала, допълни министър Ананиев. По извадков принцип ще се направи изследване на около 1000 души от персонала, за да се проследи тенденцията в заболеваемостта.

Само 10% са тези, които заявяват, че не биха се върнали на работното си място. Всеки има право на отпуск. Засега няма проблем да обезпечим с персонал провеждането на процеса на възпитание и подготовка в детските градини, категоричен беше министър Вълчев. Ще се разчита на помощник възпитателите и на възможността за осигуряване на заместник-учители, като в най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина.

Важна е споделената отговорност между родителите и учителите. Важно е родителите да поемат своята част от отговорността и всяка сутрин да мерят температурата на детето – тя да не надвишава 37,3. Първия ден в градината ще се измери температурата на всички деца, а в следващите дни – само на тези, които имат симптоми.

Ще бъдат увеличени часовите интервали, в които децата се водят и се вземат от детските градини и ясли, за да не се получава струпване. Децата ще се оставят пред входа на сградата, ако не вали. Ако вали, ще се водят в предверието, за да няма взаимодействия между родителите, както и между родителите и учителите.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация