film izle

19 май – Световен ден за борба с хепатита

Сподели
Етикети

Днес е Световният ден за борба с хепатита. Коварната болест (особено тип B и C) засяга един от всеки 12 души в света. Хепатит А се установява и лекува лесно – има характерните симптоми на „жълтеница“, предава се по орално-фекален път и често се нарича „болест на мръсните ръце“. Заразяването може да бъде предотвратено чрез поддържане на добра хигиена.

Не така стои въпросът обаче с другите две разновидности на вируса. Хепатит B се предава по кръвен и полов път и може или да има симптоми на тип А (при което бързо се провежда лечение), или те да са толкова незабележими, че човек да не вземе никакви мерки, тогава болестта става хронична и нанася сериозни увреждания на черния дроб. Националният имунизационен календар включва ваксина за хепатит B, с която до 6-ия месец на бебето то получава пълна защита. Ефектът на ваксината обаче отслабва с времето и хора, ваксинирани в детството си, могат да се заразят въпреки всичко. Ваксини срещу типовете А и C съществуват, но не са задължителни.

Хепатит С се предава по кръвен път и в повечето случаи няма симптоми, докато не стане хроничен, а черният дроб бъде силно увреден. Може да доведе до цироза или рак на черния дроб. Лечението е много трудно и продължително, успехът му зависи от стадия на напредване на болестта.

Поради честото отсъствие на симптоми у заразените с хепатит B и C, е добре да се правят изследвания на кръвта. Това може да стане във всяка лаборатория и не струва скъпо. Около 500 000 българи са болни от някой от двата вида, а голяма част от тях дори не подозират. По този начин те излагат на риск не само собственото си здраве, а и това на близките си.

Източник: standartnews.com

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация