film izle

Мълчаливо бдение в памет на убитите пчели ще се проведе утре в Плевен

Сподели
Етикети

Днес отбелязваме Световния ден на пчелата

Светът отбелязва Международния ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Денят е годишнина от рождението на словенеца Антон Янша /1734-1773/, който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

Пресконференция по темата за отравянията на пчелите ще се проведе в Плевен на 21 май 2020 година. Тя е организирана от Фондация за околна среда и земеделие.   

След пресконференцията пред сградата на съдебната палата в Плевен ще се проведе мълчаливо бдение в памет на убитите пчели, пишат в писмо до медиите организаторите.

Публикуваме целия текст на позицията – призив на Фондацията за околна среда и земеделие.

ФОНДАЦИЯ ЗА ОКОЛНА СРЕДА И ЗЕМЕДЕЛИЕ

ДА СПАСИМ ПЧЕЛИТЕ!
ДА СПРЕМ ГЕНОЦИДА СРЕЩУ ПЧЕЛИТЕ!
ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА УБИЙЦИТЕ НА ПЧЕЛИ!

Въпреки многократните предупреждения за безобразията на едрите зърнопроизводители, за поредна година те отровиха пчелите в почти цяла България. И всичко това пред погледа на МЗХГ, които са безсилни да се противопоставят, защото по думите на министър Танева, европейските регламенти не позволяват да се спират субсидии за земеделие, заради отравяне на пчели. Така за поредна година със средства на европейския данъкоплатец зърнопроизводителите купуват препарати за растителна защита, с които унищожават пчелите и дивите опрашители. От които пък зависи живота и здравето на хората!
През последните три дни само в Северна България загинаха над 20 000 пчелни семейства! Пчелари от регионите на Плевен, Враца, Монтана, Ловеч, Разград и Варна сезираха Българската агенция по безопасност на храните за масово измиране на пчелите в резултат на използването от арендатори на пестициди, без съобразяване с разпоредбите на контролния орган.
„Извинението“ и тази година е, че пчеларите са уведомени от местната власт, за предстоящите пръскания. Да, ама не, защото пръсканията продължават повече от няколко дни, и няма кой да иска от пчелите да стоят затворени с дни при летни температури навън и обилна паша! И още, ако пчелите могат да бъдат затворени в кошерите, как това ще стане с дивите опрашители?! Освен това масово се пръска през деня и това се случва по време на цъфтежа на акацията!
Заставаме зад настояването на пчеларите, институциите да предприемат адекватни мерки, за да не сме свидетели ежегодно на геноцид срещу пчелите! Това е катастрофа за пчеларството! Това е екокатастрофа в световен мащаб!
Един СМС не е достатъчен, когато се пръска при силен вятър в продължение на няколко дни, в светлата част на денонощието, когато не би трябвало да има пръскане! Под сериозен въпрос е и дали арендаторите пръскат само с хербициди, както официално обявяват или и с инсектициди, с което се обяснява и високата смъртност при пчелите!
Ежегодно пчеларите сигнализират МОСВ и БАБХ, които вместо да извършат масови анализи на заразените почви, най-често изискват от авторите на сигналите да си заплащат анализите. Подкрепяме пчеларските организации, които категорично настояват да бъдат санкционирани нарушителите на законово установените норми за кръстосано съответствие.
Ще подкрепим действията на браншовите пчеларски организации за сезиране на Главна прокуратура за извършването на национално престъпление! Още повече, че се очаква пръсканията да продължат и през тази седмица, което поставя под заплаха живота на още десетки хиляди пчели в цялата страна!
За да не се повтаря всяка година ситуацията, МЗХГ и Прокуратурата са длъжни да предприемат действия за прекратяване на неправомерните действия на едрите зърнопроизводители, които водят до унищожаването на пчелите! Защото е крайно време да има възмездие за убийците на пчелите, съществата, без които не може Земята!
20.05.2020 г.
/Албена Симеонова, Председател на ФОСЗ и ръководител кампания Let it bees /

има 1 коментар
  1. ЦеЦа Мухата каза:

    Геноцид: целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група… Албенке, къде видяхте пчели /насекоми, ципокрили/ в това определение?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация