film izle

Защо се отлага разпределението на читалищни субсидии, а заседанията на ОбС – не, питат от НЧ „Съгласие 1869“

Сподели
Етикети

Защо се отлага разпределението на читалищни субсидии, а заседанията на ОбС – не? Това е въпросът, който председателят на НЧ „Съгласие 1869“ задава на РЗИ и ръководството на Общината. В писмото до кмета и председателя на ОбС, пише:

„На 12. 05. 2020 г. в читалище „Съгласие 1869″ беше получена по електронен път покана от Директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Плевен. В нея ни се съобщаваше, че на 21.05.2020 г. в 10,00 ч в зала „Катя Попова“ ще се проведе среща на представителите на читалищата относно разпределение на държавна субсидия за 2020 г. На 20.05.2020 г. бях информиран, че със заповед №РД -10-556/19.05.2020 г. на Кмета на община Плевен, срещата се отлага за 15.06.2020г. Причина за отлагането разбрах от пратено ново електронно съобщение на 20.05.2020г. от Директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Плевен – забрана от РЗИ-Плевен. От сайта на община Плевен се разбира, че по време на извънредното положение в страната са проведени две заседания на Общинския съвет – Плевен. Едното на 19.03.2020 в зала Гена Димитрова“, на което са присъствали 40 общински съветници и второ на 30 04.2020 г. в зала „Катя Попова“, в което са участвали 41 общински съветници. Горните цифри са без тези лица, които присъстват по логистични съображения. В чл 6″а“ на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение императивно е посочено, че местните органи следва да провеждат заседанията си от разстояние.

Общинския т съвет по смисъла на чл.138 от Конституцията е орган местно самоуправление, от което следва, че заседанията са провеждани в нарушение на закона. В момента сме в ситуация на отпаднало извънредно положение, всекидневно отпадане на ограничителни мерки, а се отлага провеждането на разпределението на държавната субсидия за читалищата, на което разпределение биха присъствали не повече от 38 човека. Това поражда следните въпроси, на които моля за отговор:

1.Нарушен ли е Законът за мерките и действията по време на извънредното положение при провеждането на заседанията на ОбС-Плевен?

2.Ако е нарушен, ще бъдат ли предприети мерки за санкциониране на отговорните за нарушшието и на какво основание РЗИ-Плевен забранява провеждането на заседанието на комисията за разпределение на държавната субсидия за читалищата в Община Плевен?“

До директора на РЗИ писмото е по-лаконично, но по същество гласи същото.

Припомняме, че отлагането на разпределението на читалищните субсидии започна с неприемането на общинския бюджет, в последствие беше отменено заради извънредното положение с COVID-19. В момента, вече половин година, читалищата получават 1/12 от миналогодишната субсидия.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация