film izle

Кампания за защита на пчеларите стартира в Плевен

Сподели
Етикети

На пресконференция, организирана от фондацията за околна среда и земеделие /ОСЗ/ в пресклуба на БТА в Плевен обявиха включването си в световна кампания за забрана на всички препарати, които унищожават пчелите. В срещата с журналистите участваха доц. Юлиян Станчев – председател на областния пчеларски съюз, Албена Симеонова – Председател на ФОСЗ, Валентин Георгиев – Председател на Ловно-Рибарско сдружение – Плевен, Милчо Кнежански – Национален ветеринарен съюз – Плевенска колегия, Христо Христов – пчелар от с. Петокладенци,  Димитър Николов – пчелар от с. Биволаре.

Кампанията, която подкрепят плевенските пчелари, тръгва от Германия и участниците събират подписка, която ще бъде внесена в комисията по петициите в Европейския парламент в края на септември.

По думите на Албена Симеонова главните виновници за унищожаването на пчелите са едрите производители на зърно. Според Симеонова тук става въпрос за един геноцид над пчелите и унищожаване на  най-благородния бизнес в бранша селско стопанство – пчеларството.

Основният проблем е, че много едри зърнопроизводители не използват хербициди за унищожаването на плевелите, а употребяват инсектициди и това се вижда от повсеместно загиване на насекомото хоботник. Проби от определени площи ще бъдат изпратени в специализирани лаборатории на Гринпийз, потвърдиха природозащитници. Те свидетелстваха и за намерени други животни.

През последните месеци особено са зачестили отравянията на пчелни семейства и има конкретни сигнали от 22 села на плевенска област, каза доц. Юлиан Станчев, председател на пчеларския съюз. Той изчисли, че загубите в тези села са между 15 и 20 хиляди семейства. Показателно е, че според очевидци на някои места са отровени и други животни – гущери, змии, язовци и това вече е екологична катастрофа. Основна причина, според доц. Станчев, е неспазването на наредба 13 за предпазване на пчелите при пръскане. В много случаи липсват уведомителни писма, че ще се пръска с инсектицид. Друга причина е пръскането на цъфтяща растителност, което е забранено и пръскане при вятър. Използват се и подсладители за привличане на неприятели. Във всички области на плевенско, където се сее царевица, се получават отравяния.

В почти всички европейски страни отравянията на пчели се счита за черезвичайно събитие, докато у нас то е често явление.

Изключително тревожно е, че в селското стопанство все още се използват опасни не само за пчелите, а и за хората препарати. Известни са такива химикали, които могат да предизвикат рак на кръвта, репродуктивни проблеми или аутизъм.

Директорът на ОДБХ Плевен д-р Иван Йорданов заяви пред журналистите, че към 15 май в дирекцията са постъпили 5 сигнала за неправилно третиране на селскостопански площи с опасни препарати. От дирекцията представиха резултат от проби за умрели пчели в село Петокладенци, където са намерени остатъци от препарат за кърлежи и комари.

След края на пресконференцията пчеларите застанаха на мълчаливо бдение със свещ в ръка пред съдебната палата за почитане паметта на убитите пчели.

има 1 коментар
  1. Пенчо Питанката каза:

    Тези да си сложат не маски а шапки от станиол, че са загубили връзка с кораба -майка! И защо полицията е допуснала събиране на публично място в разрез със забраната?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация