film izle

Отбелязваме Световния ден на биологичното разнообразие

Сподели
Етикети

Днес е Световният ден на биологичното разнообразие. Отбелязва се по решение на 49-ата сесия на Общото събрание на ООН от 1995 г. в деня на влизане в сила на Международната конвенция за биологичното разнообразие, подписана в Рио де Жанейро, Бразилия. България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли същата година е равноправна страна – член, като полага усилия за адекватни мерки и действия по общоприетите и разисквани приоритети.

Международният ден на биологичното разнообразие е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа.
На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие ще се обърнат с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво използване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси, с акцент на това как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората. 
България участва в изпълнение на Мисията и визията до 2050 г. с реализиране на целите от Аичи от глобалния Стратегически план за опазване на биологичното разнообразие за периода 2011-2020 г. Този период е обявен за „Десетилетие на биологичното разнообразие“, под надслов „Живот в хармония с природата”.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация