41 нови случая на коронавирус у нас, броят на новоизлекуваните е 42

За вчерашния ден новите случаи на коронавирус в страната са 41, като от тях в болница са 11. Направени са 1450 изследвания. Това сочат данните на Националния оперативен щаб, представени от проф. Тодор Кантарджиев тази сутрин.

Постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. Това искам да го подчертая, защото седмици наред слушам, че не се правят изследвания и затова нямаме случаи, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Броят на излекуваните е 42. Отново имаме по-голям брой на новоизлекувани от новозаболели. Общият брой на доказаните случаи е 2372. Увеличението е с 1,8%. Като активните случаи са 1478.

8 от новите случаи са в София. Двама са в „Александровска“, в ИСУЛ „Царица Йоана“ – 1, в „Пирогов“ също 1, а на домашно лечение са 4-ма.

В Пазарджик има 17 нови случая, съсредоточени в завод за автчасти. Професорът припомни, че е много важно по време на епидемия рано да се взимат мерките, защото след това дори да са по-строги, ефектът е много по-нисък.

В Благоевград, Кюстендил и Смолян има по един нов случай.

За съжаление има още един нов случай на медицински персонал – медицинска сестра от Кнежа. „Най-големият риск при медицинския персонал е при събличането на индивидуалните предпазни средства“, уточни проф. Кантарджиев.

Общият брой на излекуваните е 769. От „Пирогов“ са изписани двама, столичното РЗИ е освободило 24, които са били на домашно лечение. В Плевен са изписани шестима, във Велико Търново – трима, в Смолян – също трима, в Пловдив – двама, в Силистра и Сливен – по един.

Има петима починали. Мъж на 78 години в „Пирогов“ с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора 51-годишна жена с онкологично заболяване и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.

Инфо:БНТ

%d bloggers like this: