film izle

31 май – Международен ден за борба против тютюнопушенето

Сподели
Етикети

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнопушене. Световната здравна организация инициира отбелязването на Световния ден без тютюнев дим през 1987 г. За първи път Денят без тютюнопушене се отбелязва на 31 май 1988 г. Целта е привличането на вниманието върху пушенето, което съкращава живота на пушачите средно с 15 години.

Статистиката показва, че около 20 % от пушачите в световен мащаб са жени. Много тревожно е нарастването на пушенето от момичетата. Според данни на Световната здравна организация рекламата на тютюневи изделия все повече се ориентира към тях.

В тютюневия дим се съдържат повече от 4 000 химични вещества. Някои от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 са много опасни за здравето, защото причиняват рак. В димящия край на цигарата се развива много висока температура – до 900°С, която е причина за отделянето на тези химични вещества.

Около 85% от тютюневия дим в затворено помещение е от страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид и 3 пъти повече канцерогена безпирен и на всичко това са подложени освен пушачите, и непушещите в затвореното помещение

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за редица сърдечно-съдови, хронични бронхо-белодробни и онкологични заболявания.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация