film izle

Експлозия от цветове внесе габровски художник в галерия „Бешков“

Габровският художник Евгени Недев откри своя самостоятелна изложба  в галерия „Илия Бешков“ вчера.

В 38 абстрактни живописни платна, обединени в заглавието „Сollision” – /стълкновение/, той показва експлозия от цветни петна и настроение.

Евгени Недев е роден 03.05.1984 г. в Габрово. Учил живопис при проф. Николай Русчуклиев, доц. Красимир Русев. Директор, ХГ „Христо Цокев, Габрово от 2012 г. до сега. Председател на СБХ Габрово от 2016 г.

За пореден път гостува в плевенската галерия, но за пръв път със самостоятелна изложба и за пръв път с абстрактни платна. Само две от картините са рисувани миналата година, всички останали са творби от времето на карантината. Замисълът е да са във формат 50:50 см или 1:1 м, за да могат цветните експлозии да се комбинират по различен начин. Рисувани са с акрил, използвани са само основните цветове, като колоритът идва от смесването им чрез впръскване върху платното. Настроение е търсеният ефект. Останалото е експеримент. Какъвто са и големите черно-бели платна на тавана – 1,5:5 метра, изпълнени в екшън арт техника. За гостите на изложбата си Недев беше записал на видео как ги рисува. Техниката го е впечатлила при едно посещение в Париж, където е видял един китаец да рисува по този начин пред Центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду„. Платната, които показвам, са цветни и емоцианални като контраст на принудителното затваряне в домовете по време на пандемията, споделя авторът. И се надява посетителите на галерията да са почувствали това настроение.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация