Румен Петков: МС не разполага с копия на водените протоколи от заседания на НОЩ

Решенията на правителството за пандемията са взети без аргументи, смята лидерът на АБВ

Министерски съвет не разполага с копие за водените протоколи от заседания на Националния оперативен щаб. Това е отговорът, който ПП АБВ получи в резултат от официално изискана по ЗДОИ информация. От МС препращат въпроса към Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, който коментира, че по този начин практически нито едно решение на правителството не е взето на базата на аргументите на Националния оперативен щаб, решенията за вземани неинформирано.

„Тоест оказва се, че правителството е работило на тъмно. Тези хора са престъпници спрямо здравето на българските граждани. Те не разполагат с протоколите, аргументите и становищата на Националния оперативен щаб“.

Петков припомни, че НОЩ е назначен  със заповед на министър-председателя и липсва каквато и да е логика на това, че питането на АБВ е препратено към здравното министерство.

„Всички българи трябва да са наясно, че според министър-председателя членовете на Националния оперативен щаб са някаква шайка, попаднала в Министерски съвет, която всяка сутрин тероризираше българските граждани, но самото правителство не е било информирано за становищата на Националния оперативен щаб. Нито едно решение на правителството не е взето на базата на аргументите на Щаба“.

Румен Петков коментира и още едно настояване на ПП АБВ за получаване на информация, отново на база на ЗДОИ – за основанието, на което външният ни министър подписа „Декларация на министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война”.

„Една декларация, която извращава същността на освобождението на Европа от нацизма и е груб опит за пренаписване на историята. Нашият въпрос към Министерски съвет беше има ли разрешение от правителството или на друг орган, за да подпише министърът на външните работи тази декларация. В отговора си правителствената служба казва, че органът – правителството, не разполага с информация, но има данни за местонахождението. Тоест няма правителствено решение. Което означава, че външният министър е подписал тази декларация на самодейни начала. Това не е позиция на Българската държава. Нашите партньори трябва да знаят, че външният министър е спекулирал много грубо и е излъгал, че ангажира българската държава с този подпис. За да сме честни пред партньорите, ще изпратя този отговор на правителството на държавите, които са подписали. Ще го представим и на парламентарно представените политически сили, защото Захариева няма място в правителството“, смята Румен Петков.

%d bloggers like this: