film izle

Румен Петков: Промените в Закона за енергетиката репресират клиентите на „Аресгаз“ в Плевен

Сподели
Етикети

„Булгаргаз“ съзнателно не предприе никакви действия за предоговаряне цената на газа с „Газпром“, независимо от създадените предпоставки. Целта е потребителите да платят скъпия газ през отоплителния сезон, както и да се създадат предпоставки няколко компании да могат да закупят евтин газ от Гърция и да го внесат в България на около 80% по-висока цена. Това заяви пред медиите в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той коментира, че единодушно приетите промени в Закона за енергетиката имат буквално репресивно звучене за клиентите на „Аресгаз“ в Плевен.

„Миналата година октомври месец ние предупреждавахме, че „Булгаргаз“ трябва да предприеме незабавни мерки за предоговаряне цената на газа с „Газпром“, от което се възползваха други държави – членки на ЕС“. Петков обясни, че този пропуск е довел до плащането на скъпия газ през отоплителния сезон и така са създадени предпоставки няколко компании да закупят евтин газ от терминала в Гърция и да го внесат в страната на по-висока цена. „Разликата на мегават тогава беше – „Булгаргаз“ купуваше от „Газпром“ на 23 евро, а в Гърция на терминала, независимо дали е американски или е друг, цената на мегават бе 13 евро. Тези прекупвачи от Гърция го продаваха на „Булгаргаз“ на 21-22 евро“.

„Миналата седмица премиерът Борисов излъга като каза, че комиксите били, защото са махнали посредниците в газа. Не, той гарантира лично на Цветелина Бориславова да бъде посредник в сделките за газа, което вероятно се е отразило със 100 млн. в плюс на фирмата „Колмар“. Това е изключително грозно и трябва да се знае от българските граждани, защото Борисов първо е казал, че е махнал прекупвачите, а на другия ден е излъгал представител на американско търговско ведомство, че сме били купили 500 млн. куб. метра американски втечнен газ. Ние не сме ги купили – не ги купи държавата или „Булгаргаз“, купи ги Цветелина Бориславова и още някаква шайка там.“

Румен Петков обясни, че с промените в Закона за енергетиката средства ще се възстановяват само на клиентите на „Булгаргаз“. „Т.е. в Плевен около 2500 клиенти на „Аресгаз“ няма да бъдат възмездени, защото правителството и „Булгаргаз“ създадоха възможност някой да прави пари на наш гръб. И трите компании – „Ситигаз“, „Аресгаз“ и „Овергаз“ и техните клиенти няма да получат нищо. „Американците трябва да знаят, че Борисов създаде предпоставки българите да не разберат, че втечненият газ е по-евтин, за да обслужи Цветелина Бориславова и компания. Това за съжаление бе гласувано единодушно в Народното събрание и съучастници са всички – ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите“.

има 1 коментар
  1. Спириос Аресис каза:

    Газа или газта?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация