film izle

20 са заразените с COVID-19 в Буковлък, въвеждат се нови противоепидемични мерки в селото

Сподели
Етикети

Областният оперативен щаб в Плевен обобщи ситуацията с пандемията за областта и обяви новите мерки за ограничаване на заразата след заседание

Общият брой на потвърдените заразени с COVID-19 жители на Буковлък е 20, като карантинирани в населеното място са 76 лица. Това обяви пред журналисти след заседание на Областния оперативен щаб областният управител Мирослав Петров. Той уточни, че на територията на Плевен има 5 случая на заразени от медицинския персонал, след съгласуване с Националния оперативен щаб ще се наложат превантивни мерки в продължение на 2 седмици, които ще имат за цел пресичане на заразата.

По думите на директора на РЗИ доктор Атанас Гарев за една седмица в областта (до вчера) има 29 случая на коронавирусна инфекция. От тях 7 са хоспитализирани, а останалите са си по домовете. От всичките 29 случая, 20 са в Буковлък, уточни Гарев. Като цяло от началото на инфекцията, започнала през март, до момента карантинираните общо са били 6925 и в момента са 647 лица в цялата област. На домашно лечение към момента са 40 лица, а излекуваните са 196, каза д-р Гарев. Той обобщи, че общо излекуваните за периода в Плевенска област са 249 човека, а 6 лица са починали.

Заформилото се ново огнище в Буковлък изисква нови мерки за ограничаване на заразата, смята шефът на РЗИ. На първо място според него, трябва да се засили контролът на РЗИ и на МВР в самото село Буковлък. Говорим за контрола над контактните и на тези, които са карантинирани на първо място, поясни д-р Гарев. Те трябва да си стоят в къщи и най-вече да не напускат самото селище, смята той.

Предвижда се на изходите на Буковлък да има контролни постове от утре. Въвеждат се и засилени противоепидемични мерки за всички обекти с обществено значение – магазини, павилиони, клубове, и всички обекти в които хората могат да се събират. Следващата мярка, която напоследък беше доста охлабена, е носенето на предпазни маски. На територията на Буковлък предпазната маска става задължителна на всички публични места. За това ще контролират инспекторите от РЗИ и служителите на МВР. Прекратяват се всички публични мероприятия на територията на Буковлък.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация