Премиерът обещал до 2 седмици да реши проблема с парк „Кайлъка“

Премиерът Бойко Борисов е поставил срок на своите министри в рамките на 2 седмици въпросът с парк „Кайлъка” да намери своето практическо решение, чрез решение на МС. Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански след вчерашната си среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов в столицата.
Обнадежден съм и съм оптимист за решаването на този въпрос, защото самият аз многократно и в качеството си на председател на общинския съвет и като кмет съм поставял този въпрос периодично на различни нива, но до този момент държавата не намери време да ми обърне внимание, коментира Спартански.
Първият въпрос на кметът с висшите представители на изпълнителната власт е бил свързан с бъдещото управление и подържане на парк „Кайлъка”. Спартански е припомнил, че това е особено важен обект за жителите на град Плевен и това са „белите дробове” на града и от 18 години регулярна и систематична поддръжка на парка не се осъществява, което предизвиква справедливо недоволство на гражданите. Те не се интересуват дали той е държавна собственос, какъвто на практика е статутът му или трябва общината да се грижи за този парк, чрез общинското предприятие „Паркстрой”. Хората се интересуват в чиста и здравословна среда да правят контактите си с природата, смята Спартански. По думите му това не можеше досега да се случи нормално, защото собствеността е държавна, община Плевен има забрана да харчи пари за държавна собственост, което прави невъзможно да се харчи законосъобразно финансови средства за поддръжка на парка.
Кметът алармира, че в момента тревата в „Кайлъка” на места е около 2 метра, има множество изпадали сухи дървета и клони по алеите, липсват контейнери и кошчета за боклук, пейките са в безобразно състояние, алейно осветление на практика липсва. Спартански отбеляза, че не са в добро състояние и детските площадки, които са изградени по европейски проекти.
На вчерашната среща са били обсъждани три варианта за справяне с тежкото състояние. Първият е бил да се създаде държавно предприятие с държавно финансиране, което целогодишно да извършва всички дейности за поддръжката на парка.
Второто предложение на кмета е било годишно целево да се отпускат средства на съответния областен управител, който и да е той в Плевен, за да организира чрез наемане на фирми по ЗОП поддръжката на парка.
Третият вариант, смята Спартански, е да бъде прехвърлена отговорността за парка, чрез прехвърляне на собственост на общината, за да се занимава с това, което десетилетия е вършила.
Томислав Дончев и Владислав Горанов са изразили мнение, че нямат практика да създават държавни предприятия за поддръжка на парк и би било по-целесъобразно собствеността на парка да бъде предоставена изцяло на община Плевен.
Кметът Георг Спартански декларира, че ако собствеността на „Кайлъка” бъде трансформирана от публична държавна в публична общинска, при каквито и да е промени, собствеността няма да се продава. Кметът заяви, че няма да позволи да се водят каквито и да е разговори за продажба на части от парка и това е абсолютно неморално и недопустимо.

%d bloggers like this: