film izle

Центърът за поведенческа терапия „Аутизъм днес” разработва нов проект

Сподели
Етикети

От 1 август стартира нов проект в Плевенска област за работа с деца в защитени жилища. Това обяви на пресконференция в клуба на БТА Владислава Цолова, председател на сдружението „Аутизъм днес”, който преди 2 години започна работа в ж. к. „Сторгозия” на мястото на дом „Детелина”.
Общият брой на децата, които ще бъдат обхванати в проекта, е 40, като освен от Плевен те са от Згалево, Драгаш войвода, Червен бряг. Предвидено е по програма да бъдат назначени 18 психолози, логопеди и специални педагози, квалифицирани специалисти, които имат опит в работата с деца с проблеми.
В проекта са предвидени арт-ателиета, образователни програми, фотографски и художествени студиа и това би бил уникален шанс за децата със специални потребности.
Цолова припомни, че именно в Плевен са положени основите на специалната Монтесори педагогика в областта на предучилищното образование в детска градина „Стъпка по стъпка”. Детската градина официално стартира на 1 юни и е първата с лиценз от министерството на образованието и науката на територията на Плевен. Сградата на бившия дом „Детелина” е особено подходяща според Цолова, защото децата с аутизъм се нуждаят не просто от терапия, за да стават по-комуникативни и по-социални, а трябва да имат и шанс да бъдат интегрирани в реална среда с връстници, които нямат проблеми. В момента в детската градина има 10 деца, от които 2 са с аутизъм, а останалите 8 са без проблем в развитието, което според Цолова е изключително иновативно.

има 1 коментар
  1. Комениус каза:

    Аха… Монтесори… от 1900 та година! Много напредничаво! Бравас!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация