film izle

Исторически изследвания, свързани с Плевен, представиха в сборник

В Регионалния исторически музей (РИМ) – Плвен, вчера се състоя официалното представяне на „Мизия от древността до днес“, том II, съвместно издание на регионалните културни институти, с медиатор Регионален исторически музей – Плевен. Сборникът представи проф. Николай Ненов – директор на РИМ – Русе, който е и научен редактор на изданието.

Изданието е катопродължение на сборника „Известия на Северозападна България“, който вече не се издава от повече от 15 години, каза зам.-директорът на РИМ – Плевен, д-р Димитър Петров.

Проф. Николай Ненов – научен редактор на изданието акцентира върху по-важни моменти от изследванията в изданието.

Той подчерта един много важен факт – постигнатото разбирателство между всички институции в Плевен, които са участвали в съставянето на сборника. Включени са 20 материала, като се започва с моментни снимки от текущите разкопки, които са направили археолозиге. Част от изследванията са много интригуващи – теми от Руско-турската освободителна война, просветителите на Плевен, които са с национална значимост. Проф. Ненов акцентира и върху материала за развитието на туризма с примери от Плевен, но с национална значимост – как след 1944 г. се овладява това пространство в идеологически аспект. Друг материал, който представлява интерес, е от етнографията и проследява сватбените обичаи чрез интервюта на терен.

Предложенията на проф. Ненов за бъдещето на сборника са: планиране на научните публикации и по възможност създаване на тематични области, което, според него, ще подобри качеството на материалите.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация