film izle

Преди 105 години е роден художникът Дило Дилов, на 10 юли 1994 г. си отива Иван Радоев

Сподели
Етикети

На 10 юли се отбелязват две годишнини, свързани с бележити плевенчани.

На тази дата се отбелязват 105 години от рождението на Дило Дилов  – художник, Почетен гражданин на Плевен  (1914 – 1984).

Гергана Дилова: Може да не съм най-добрият човек, но нося най-доброто от баща си

На тази дата преди 25 години си отива поетът, драматург, журналист Иван Радоев.

Иван Дашев Радоев е роден на 30 март 1927 г. в гр. Пордим.

Завършва гимназия в Плевен. Участва в строежа на Хаинбоаз по време на бригадирското движение. Следва право (1947-1949) и българска филология (1949-1951) в Софийския държавен университет. Редактор във в. „Стършел “, в. „Родни криле“, сп. „Български воин“. Драматург в Народната опера в София (1963-1968), главен редактор на Българската телевизия, драматург на театрите „Сълза и смях “ (1970-1972) и София (1972-1986), на театъра в Пелник (1986-1990).

Радоев е автор на първия любовен цикъл, печатан след 1944 г., станал повод за бурна дискусия. По юношески чистата, романтично обагрена лирика е възприета от нормативната критика като „сексуално-буржоазна“, „еротична“, „порочна“, „упадъчна“. Постепенно упреците за „вредителството“, за липсата на „идейно здраве“ се прехвърлят върху личния живот на поета. Той е принуден да напусне столицата. Радоев е един от създателите на т.нар. лирична драма. В малките пиеси „Джудо“, „Петрол“, „Ромео и Жулиета“, „Моцарт“ от 1986 г. за първи път в българската драматургия са представени младежките несъгласия и бягства, станали причина за спирането на спектаклите. Пиесите му  “Светът е малък”, “Юстинианова монета”, “Голямото завръщане”, “Червено и кафяво”, “Пожарът”, “Садал и Орфей”, “Човекоядката”, “Биволът”, “Чудо”, “Кълбовидна мълния”, “Сън”, “Вангела”, “Упи или Театърът в края на века” и др. и днес се играят по българските театри.

Носител на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж.

На негово име са наречени “ Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен и улица в София. Министерство на културата, Община Плевен и ДКТ „Иван Радоев“ организират Национален конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“, който се провежда на всеки две години.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация