film izle

Престижни награди за учениците на Симеон Серафимов от международен конкурс

С престижни награди от XXVIII Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и земята”, се върнаха плевенските перкусионисти. Възпитаниците на Симеон Серафимов превзеха цялата стълбица на класацията, награди имаше и за преподавателя им.

Конкурсът е посветен на Деня на Земята – 22 април, но тази година се проведе от 1 до 3 юли в Националния музей „Земята и хората” в София. Поради извънредната епидемична обстановка в него взеха участие само около 50 млади музиканти от България и такива, които се обучават в страната от Япония, Македония, Русия и Белгия.

В състава на журито бяха проф. Жени Захариева – пиано, артистичен директор на конкурса, и изтъкнати български музиканти: проф. Лидия Ошавкова – флейта, Стефан Илиев – композитор, проф. Румен Байрактаров – композиция, цигулка, и Петър Димитров – диригент.

От Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен се представиха ученици от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов. Първа награда спечели Чарли Милов – XII клас, на второ място се нареди Дуо в състав Чарли Милов и Велиан Димитров – XII клас, а третата награда отиде при Калоян Иванов – VII клас.

Чарли, Вили и проф. Румен Байрактаров
На Калоян наградата връчи проф. Р. Байрактаров

С грамоти бяха удостоени Симеон Серафимов – за педагогически постижения и Стефка Крумова – за художествен акомпанимент.

Мони Серафимов и проф. Жени Захариева

В Гала концерта на лауреатите в зала „Гигантски кристали” участва дуото Чарли Милов и Велиан Димитров с изпълнение на пиеса от  Еманюел Сежурне.

Удовлетворен от представянето на своите ученици Симеон Серафимов сподели: „Почти 20 години мои ученици – индивидуално или с ансамбъл „Акцент”, участват в Международния конкурс „Музиката и земята”. Всеки от тях е получавал награда. Разбира се това ме радва, защото показва, че през годините в Плевен се утвърди творчески дух и висок професионализъм. Тази година само трима мои ученика участваха в конкурса поради пандемията от COVID-19 и онлайн обучението, но те се представиха отлично и затвърдиха мнението за високото ниво на Плевенската перкусионна школа”.

Наградата на Чарли връчи композиторът Стефан Илиев

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация