film izle

Лазар Гатев с ретроспективна изложба за 80-ия си юбилей

Сподели
Етикети

Утре, 17 юли, в 18 часа, в Къщата на художниците ще бъде открита ретроспективната юбилейна изложба на Лазар Гатев. Дългогодишна сбъдната мечта е тя за него по повод 80-годишния му юбилей. Закъснява с няколко месеца заради епидемията от коронавирус, но картините вече са заели своите места в залите и очакват посетителите да ги видят и харесат.

Лазар Гатев е роден на 04.04.1940 г. Смята, че това натрупване на четворки не е случайно и в него е закодирано нещо съдбовно. Като например любовта към изкуството и дълголетието. Завършил е лозаро-винарски техникум, а след отбиване на военната си служба – школа по приложни изкуства, ергономия и дизайн. Завършва и школата на „Балкантурист“ в София за управители и бармани. От 1965 г. до демократичните промени 1989 г. работи като художник приложник – плакат и реклама. Същевременно се изявява и като оркестрант – барабанист в различни формации на „Балкантурист“ – Плевен. Смята, че двете изкуства се допълват и си говорят. „Много обичам да импровизирам, обичам джаза, където всичко е свобода. Така е и в картините ми, нямам закован стил  – всичко е моментно настроение, импровизация“, разказва Гатев. Сред творбите му има пейзажи, портрети, натюрморти, абстрактни платна… Казва, че се е учил от много художници – като се започне от старите световни гении – Леонардо, Рафаело, премине се през Дега, Ван Гог, Шеляпин, Шишкин,  Майстора, Дечко Узунов, Светлин Русев, Илия Бешков и се стигне до най-младите – Йово и Хъкъла. „Уча се от тях,  макар че са по-малки от мен. Независимо на колко години съм, гледам напред, човек винаги трябва да върви със съвремието“, разсъждава художникът.

Един от портретите в изложбата е негов и е рисуван от внучката му Лори, която е завършила Художествената академия. Правен е преди 10 години, когато тя все още е ученичка.

Като баща на две дъщери, дядо на три внучки и прадядо на един правнук е щастлив, че по женска линия талантът с рисуването се предава безпогрешно.

Самият той започва да рисува още в гимназията, с Божията воля, както сам признава. Първата му истинска творба е портрет на жена, който вижда в едно списание – на руската актриса Мая Менглет. Рисува я през 1964 г. По това време неговият вуйчо Нешо Иванов е председател на издателството на Съюза на художниците. „Те бяха много близки с големия Дечко Узунов и Светлин Русев. Един ден решиха да дойдат да видят как работя – Дечко Узунов, Шмайзера от „Стършел“, Васил Гедов – редактор на детски списания и вестници, цяла група. Посрещнахме ги по български.  Този портрет беше готов. Узунов каза на баща ми: Човекът е с двата крака в Академията“, спомня си Гатев. Но както обикновено се случва, Съдбата има други планове за него…

До първия портрет

След пенсионирането си става член на Съюза на ветераните от войните в Плевен. През 2007 г. е избран за секретар на Областния съвет на Съюза. На 80-годишна възраст той все още работи и помага на ветераните, които са сами, безпомощни и на възраст над 95 години.

Участвал е в общи художествени изложби – в Плевен, София, Благоевград, Търново, Пловдив,  и две самостоятелни – през 1974 г. и през 1999 г.

Сега представя юбилейна изложба, трета самостоятелна, която показва ретроспективно творческите му пориви през годините.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация