film izle

Как ще се промени Северна България с АЕЦ „Белене“ обсъждаха в Плевен

Сподели
Етикети

В зала „Плевен” на областната администрация днес беше проведена информационна среща за медиите на тема: „Как ще се промени Северна България с АЕЦ „Белене“?”. На информационното събитие присъстваха председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов, областният управител Мирослав Петров и кметът на община Белене Милен Дулев.

АЕЦ „Белене“ е сред най-актуалните теми през настоящата година и затова днес ще се опитаме да погледнем към проекта по един по-различен начин, по-човешки и по-разбираемо, заяви областният управител Мирослав Петров. По думите му трябва да си отговорим как проектът „Белене“ би се отразил на хората в региона и на стандарта на живот в Северна България. Какви биха били ползите от него за общините в региона и за област Плевен и как бихме могли да разчетем определени числа, които често се цитират в различни дебати. Мирослав Петров е убеден, че АЕЦ „Белене“ означава за нас много повече заетост и потребление, по-развита инфраструктура и повече възможности за развитие на местното предприемачество, а това означава и по-висок стандарт на живот.

Реално погледнато, към настоящия момент за проекта АЕЦ „Белене“ е стартирала процедурата след обявяването му в официалния вестник на Европейския съюз, обяви председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов. Той припомни, че вече е минал първият етап и е изработена шорт-листата с 5 компании – руската „Росатом”, френската „Фраматом”, американската „Дженерал електрик”, Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидроядрена корпорация.

В момента според Николов сме на втория етап – запознаване на участниците от шорт-листата с така наречените информационни стаи, в които всеки участник може да се запознае със специалната документация за АЕЦ „Белене“. Проблемът е, че ковид кризата създава голямо препятствие пред компаниите във връзка със спазването на карантина. Даден е срок до края на годината компаниите да се запознаят и след това между 120 и 150 дни ще се подписват обвързващи оферти.

Най-голям е политическият риск при такъв дългосрочен проект, смята Николов. Това в случая са предстоящите избори за парламент. Ако влязат повече такива партии, които се отнасят негативно към проекта, това при всички случаи ще вдигне цената или ще възпрепятства реализирането на проекта, защото няма сигурност дали той ще продължи. Положителното е, че предвид „зелената сделка” голямата част от замърсителите ще бъдат изведени от експлоатация след 2025 година. Това показва, че в региона след това ще има недостиг на капацитети и това дава перспектива на проекта.

Реално до 2023 година според Николов може да започне строителството на централата. От тук нататък рискът за неизпълнение на един ядрен проект по думите му пада значително много. Това означава, че ще даде тласък както на всички бизнеси да могат да имат сигурност да се преструктурират и да инвестират в свои мощности, така че да задоволят потреблението. Всички университети ще получат сигурност и съответно младите хора да изучават високотехнологични специалности. Всичко това ще даде възможност за настройване на цялата ни икономика за обслужване на един такъв голям проект.

Окончателната цена за АЕЦ Белене, заедно с привлечения капитал, е около 10 милиарда евро, обяви Николов. Според него централата има всички шансове да започне работа през 2030-а, най-късно 2032 година.

Според областния управител Мирослав Петров още със стартирането на работа по първия енергоблок пряко на площадката в Белене ще бъдат заети над 1 000 инженери и между 3 500 и 5 000 работници. С началото на изграждане на втори енергоблок инженерния състав ще нарасне значително, а в проекта ще се включат още 5 000 работници. От 10 до 12 хиляди ще е общият брой на служителите, заети директно на площадката за 4-годишен период. Общо около 50 хиляди души от различни сектори ще получат високоплатена работа, свързана с реализирането на проекта, обяви областният управител.

След пускането на централата в Белене ще останат над 3 000 души, каза Мирослав Петров. Според него в Белене ще бъдат изградени близо 1 500 апартамента, в които ще живеят служители на щат в централата и техните семейства.

има 1 коментар
  1. инж. Ракчев каза:

    Ще се промени ,колкото се промени Северезопадна с АЕЦ „Козлодей“, другари милиционери…,пардон икономисти – управители

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация