film izle

СУ „Пейо Яворов“ – Плевен ще реализира проект по програма „Изграждане на училищна STEM среда”

Сподели
Етикети

СУ „Пейо Яворов“ – Плевен спечели финансиране от 50 000 лв. с проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, информират от школото. В надпревара с още над 300 училища от цялата страна СУ „Пейо Яворов“ успешно премина двата етапа на състезанието и постигна заслужен успех.
Eкип от учители – Иван Бенков, Веселка Йоткова, Десислава Вълчева и Сашко Камбуров, разработиха проект за изграждане на Scientrepreneur – класна стая за креативни дигитални създатели, където ще намерят общ дом визуалното програмиране, дигиталните технологии и предприемачеството. Тя е подчинена на три основни принципа: функционалност, гъвкавост, иновативност.

Екипът се спря на гъвкав дизайн за споделено работно и образователно пространство, включващ в себе си няколко различни функции: Cobmbined working space, Casual Work, Workshop small, Workshop big, Teatre style и Snoezelen мултисензорен кът. Стилните и вдъхновяващи работни пространства са предвидени така, че да бъде осигурен непрекъснат поток на комуникация и лесна обмяна на идеи. Идеята е учениците сами да могат да преподреждат стаята за броени минути, според това как ще им бъде най-удобно да работят, дискутират или презентират.

Изграждането на Snoezelen мултисензорен кът в класната стая е първи по рода си у нас. Snoezelen е създадена първоначално като терапия в Института De Hartenberg в Холандия през 1978 г, за деца със сензорни нарушения, но отдавна е надхвърлила тези рамки. Днес тя се използва навсякъде, където хората имат нужда от сваляне на напрежението и стимулиране на мисловната дейност. Специални уреди – светлинна завеса с оптични влакна, лазерен прожектор със светлинни ефекти, водни вибриращи колони, дозатори, разпръскващи аромат ще носят полза както за децата със СОП, така и за всички ученици и учители след напрегнатата работа.
Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация