film izle

Наближава пикът на Персеидите – един от най-силните и красиви метеорни потоци за годината

Сподели
Етикети

Предстои традиционният максимум на метеорния поток Персеиди.

След Персеидите ще бъдат и метеорите и от потока Делта Аквариди, които са активни от началото на юли до края на август. Снимка: Shutterstock

Той ще се наблюдава в нощите на 11/12 и 12/13 август. Според прогнозите на Международната метеорна организация (imo.net) по време на максимума ще можем да наблюдаваме до 100 метеора на час. Радиантът (точката по небето, в която ни се струва, че продълженията на метеорите се събират) на този поток се намира в съзвездието Персей, поради което той носи това име. Това съзвездие се  издига високо над хоризонта след полунощ и за това активността на Персеидите е по-висока през втората половина на нощта. Те са и най-активният поток на лятното небе.

Персеидите почват да валят на планетата, когато орбитата на Земята пресече пътя на кометата Суифт-Тътъл. Обикновено достигаме само до покрайнините на отломките. Тази година обаче гравитацията на Юпитер ще измести потока и съответно Земята ще се вреже буквално в средата му. В резултат на това ще можем да видим много повече падащи звезди.

Земята започна да навлиза в пътя на Суифт-Тътъл от средата на юли. Това ще продължи приблизително до 24 август.

Пикът на метеорния поток ще е на 11-13 август. Това обаче не означава, че няма да можете да се насладите на падащи звезди и тази вечер. Любопитен факт – повечето се движат с около 60 км в секунда!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация