film izle

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия

Сподели
Етикети

В коментар пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков посочи тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности.

„Според нас причините са няколко, но си струва да се спрем на две. Протестът забравя своята история. Това е първият протест след 1991 година, в който протестиращите не искат нищо – нито запазване на работни места, запазване на предприятието, не искат увеличаване на доходите. Това е протест, който е продиктуван от корупцията и липсата на морал в управлението. Всеки ден протестиращите трябва да мислим за чекмеджетата на властта. Чекмеджетата на министър-председателя, които обиколиха цяла Европа. Чекмеджета, за които ние настояваме за оставката на главния прокурор, защото той трябваше да направи незабавен обиск в резиденцията на министър-председателя. Това обиколи цяла Европа, но протестът започва да го забравя“.

Петков подчерта, че важен фактор за тази тенденция на загуба на енергия на протестите е, че на тях малко се говори за това какво ще е бъдещето на страната след оставката или края на мандата на третото правителство на Бойко Борисов.

„Протестът не показва утрешния ден на българина. Ние всяка вечер сме там и говорим с десетки хора. Особено младите хора искат да чуят за бъдещето си в България. Отсъствието на тази тема започва да демотивира част от протестиращите. Протестът се професионализира. В първите дни имаше много млади семейства с децата си, много хора на чисто приятелски принцип, събрани, за да искат оставката на правителството и главния прокурор. Днес какво имаме? Христо Иванов е яхнал „Орлов мост“, а Мая Манолова беше изгонена оттам и се курдиса на „Дондуков“. Обявяваме обществена поръчка на кое кръстовище да се курдисаме и ние“.

Именно това е причината ПП АБВ да инициира дискусия с подчертано експертно участие на тема „България на другия ден след Борисов“.

„Обявили сме 4 приоритета, те са дискусионни, но искаме да стартираме с тях, защото имаме висока степен на готовност: селско стопанство, защото Борисов лиши България от хранителен суверенитет, унищожи нашето животновъдство. Никой не говори сериозно и смислено за бъдещето на десетки хиляди хора, които работят в добивните мини и топлоцентралите. Ние искаме голяма динамика в развитието на ядрената енергетика. България загуби мястото си на ключов фактор в европейската енергийна система. Транспорт – сухоземен, воден, въздушен. В годините България загуби ключови позиции. Една част от тях отидоха в Истанбул. Ние сме на път да загубим всичко, свързано с водния транспорт. И държавата България няма да има никакво участие в управлението на корабоплаването. Разбира се, и туризъм“, заяви Румен Петков.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация