film izle

Стартира европейски проект за работа в защитените жилища в област Плевен

Сподели
Етикети

Нов европейски проект за работа на иновативни мобилни екипи в защитени жилища стартира Центърът по поведенческа терапия за деца с аутизъм към сдружение „Аутизъм днес България”. Това обяви председателят на сдружението Владислава Цолова пред журналисти в клуба на БТА – Плевен. Тя поясни, че освен защитеното жилище в Плевен, на територията на Плевенска област такива съществуват и в селата Згалево и Драгаш войвода, както и в Червен бряг. Целта е да бъде създадена компетентност у хора, които не са се вписали в обществото и не са намерили своето място и начин да придобият знания и умения. Ще бъдат създадени различни ателиета – арт ателиета, фото ателиета и различни социални предприятия. Идеята е да се създадат условия за работа на хората с психични отклонения и за получаване на трудови възнаграждения. Такъв опит в България вече има, добави Цолова, и това е например създаването на „Чудната градина” в Добрич, където работят хора с психични разтройства, грижат се за овощни дръвчета и получават заплати.

От центъра за деца с аутизъм очакват в община Плевен кметът или председателят на общинския съвет да предложат разкриване на нова социална услуга в общността – Център за социална рехабилитация и Дневен център за деца с проблеми в развитието. Делегираният бюджет не се изплаща от общината, а на централно ниво от Агенция „Социално подпомагане”. По този начин терапевтичните сесии ще бъдат или безплатни, или на символични цени, поясни Цолова. Към настоящия момент в Плевен съществуват само две услуги, които могат да предоставят някаква терапия на деца с увреждания – Дневен център за деца с увреждания, който се управлява от общината, и Център за социална рехабилитация, който се управлява от неправителствена организация БАЛИЗ. Общият капацитет на тези организации е 22 деца при необходимост от 650. Въпреки това Плевен остава единственият град, който връща европейски средства за социални дейности, недоумяват от центъра за деца аутисти.

Проектът обхваща 40 потребители с психични разстройства и интелектуални затруднения на възраст от 20 до 59 години за 2 години. Мобилният екип включва 18 специалисти – социални педагози, социални работници, психолози, ерготерапевти и логопеди. Програмата включва личностно развитие, себеизразяване, себепредставяне и работа с парични средства и лично бюджетиране. Посредством различните видове работилници, потребителите чрез методите на трудотерапията и арт терапията ще могат да придобият необходимите им умения, за да бъдат конкурентоспособни.

С лиценз от Министерство на образованието от 2 юли в Плевен вече има частна детска градина „Монтесори Планета България”, похвали се Десислава Велкова, управител на центъра и социален педагог. Според нея това е огромно предизвикателство и надграждане на дейността им до момента. Иновативното детско заведение е обявило прием за деца от яслена до предучилищна възраст. Новата придобивка е в сградата на бившия детски дом „Детелина” в ж. к. „Сторгозия” и е предоставена безвъзмездно от община Плевен. Очаква се министърът на образованието официално да открие новата детска градина.

Частна детска градина Монтесори Планета България в Плевен приема деца от яслена до предучилищна възраст

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация