film izle

Румен Петков, АБВ: Правителството гарантира разграбването на имуществото на правителствена болница

Сподели
Етикети

Правителството гарантира възможността имуществото на правителствена болница да бъде разграбено. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

Той определи случаят като скандален.

Министерският съвет прие решение за обявяване на имота на болница „Лозенец“ от публична държавна собственост за имот частна държавна собственост и преобразуване на болницата в еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала. Това се случи в края на миналата година. Най-грозното в случая е, че със същото решение всъщност се създаде възможността болниците да могат да разпродават активи за покриване на дългове“, каза още Петков.

Той запозна медиите с резултатите от решението особено в преобразуването на собствеността от публично държавна в частно държавна. „Болница „Лозенец“ беше в прерогативите на НСО. Първата стъпка – НСО беше извадена и извхвърлена от болницата и там беше настанена охранителната фирма на властта. Ако греша, съм готов да се извиня и да се коригирам. По този начин правителството се отплаща на тези, които участваха активно и много грубо в протеста и които плашат и мачкат хората“, каза още Румен Петков.

 Лидерът на АБВ обърна внимание, че второто нещо е свързано с това, че  болница „Лозенец“ има 168 дка земя. „Огромната част от тях са в парка. С решението да могат да се продават активи за покриване на дългове, правителството създава предпоставки и задължава ръководството на болницата да удовлетвори частни интереси за заграбване на тези превъзходни имоти в Южния парк“, каза Петков.

Според него това е възможност за един грабеж. По предварителни анализи в края на 2019 г. дълговете на правителствена болница надхвърлят 100 млн. лв. Това е възможността тези, на които болницата дължи, да предевят искове и да разграбят 100 от тези 168 дка. На това престъпление трябва да се сложи край. Ние от АБВ още февруари, март настояхме да се спрат концесии, продажби, приватизационни сделки, които засягат значими за страната проекти. В резултат на това правителството набързо концесионира литище „София“ и се опитва да направи необратима приватизацията на 5 пристанища в България“, каза още Румен Петков.

 „Ще предоставим нашия анализ на парламентарно представените сили, но много се надяваме и на друга институционална намеса“, каза още Румен Петков. 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация