film izle

„45 години – минало или съвремие“ е мотото на „Нощ в музея“ в Плевен на 22 септември

Сподели
Етикети

На 22 септември (вторник) от 19.00 ч. до 24.00 ч. в Регионалния исторически музей в Плевен ще се проведе „Нощ в музея“. Мотото на тазгодишното издание е „45 години – минало или съвремие“. Инициативата е подкрепена от Община Плевен и ще представи експозиции на плевенския музей и гостуващи. Програмата на събитието включва .

Изложбата „Вчера живяхме така….“ е на РИМ – Варна и включва любопитни предмети от бита на българина в периода 40-те – 90-те години на миналия век – детски играчки, училищни и плажни пособия, телевизор „Опера“, радио и други.

Следващата изложба – „45 години – народен спорт“, е посветена на изграждането на масовия спорт в НРБ. На над 30 фототабла са запечатани важни събития и личности, свързани със спорта у нас. Тази изложба е подготвена с помощта на Държавен архив – Плевен.

В изложбата „С родината в сърцето“ на РИМ – Плевен ще бъдат показани облекла от времето на социализма, бижута, аксесоари.

Специално място на събитието ще бъде отделено на изложбата „Спомен от онова време“, посветена на Данаил Попов, съратник на Левски, по повод 180 години от рождението му. Тя включва оригинални снимки на семейството му, писма и документи.

От отдел „Природа“ са подготвени две изложби – „Дарение препарирани екземпляри от РИОСВ – Плевен“ и „Теренна работа 2020“.

В двора на музея също ще има експозиции. Посетителите ще видят ретро автомобили и мотори, лозунги от манифестациите през социализма и други.

“Нощ в музея“ включва и театрално-музикален спектакъл с режисьор Димо Дешев. В него ще вземат участие Общински хор “Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, мажоретен състав с ръководител Надя Тодорова и Ученически гвардейски духов оркестър с диригент Красимир Янкулов при СУ „Иван Вазов“ – Плевен.

В условията на COVID-19 по време на „Нощ в музея“ ще бъдат спазвани всички приети вече противоепидемични мерки – в залите посетителите ще могат да ползват дезинфектанти, задължително ще трябва да са с маски, ще има обозначена ходова линия на движение.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация