film izle
19 септември 2020, 14:34 няма коментари

Джазменът Васил Петров: Рисуването ми дава равновесие

Сподели
Етикети

Черно-бели рисунки подреди в галерията на АРТ център 3 – Творителница О’Писменехъ! в Плевен джазменът Васил Петров вчера. Събитието беше открито малко преди концерта на Хилда Казасян и Васил Петров от програмата „Да послушаме кино“, който се проведе в Регионалния исторически музей.

Exif_JPEG_420

Показвам в Плевен едно от хобитата си – да рисувам, споделя музикантът, който рисува отдавна, но преди известно време негови приятели художници го карат да започне да рамкира и да има по-сериозно отношение към жанра. И той ги послушал. Творбите, които показва в Плевен са рисувани предимно по време на пандемията. Има работи от 2004 г. и от 2011 г.”Явно пандемията ме накара, заключен в къщи, да започна да рисувам. Първо свирех и правех неща, свързани с основната ми кариера, после започнах да рисувам”, споделя Петров.

Защо черно и бяло? „Друго не съм опитвал. Може би ще опитам цветове. Много харесвам акварел като техника, но едва ли ще мога да се справя с нея. Тя предполага конкретика, а аз не рисувам така”, все още има колебания певецът, но мисли все пак да опита да рисува с повече цветове. Рисуването го успокоява, но и му дава равновесие от едното към другото, от музиката към рисуването. Колко и диаметрално противоположни да изглеждат те,  не са, категоричен е джазменът. Рисунките му са без имена. „Ако има някакви образи, те не са тенденциозно търсени, просто се получават. Нека зрителите сами да сложат заглавия на творбите ми”, оставя лека провокация към посетителите Петров. Другите му хобита са кино и театър, поезия, но не само песенна.

Ако не беше станал певец, какво щеше да работи? „Космонавт, както като малък обичах да казвам. Всяка една професия е достойна. Изисква да имаш талант за нея и да полагаш усилия. За българската музика важи същото – има много таланливи хора, но не всички стигат до голямата сцена. За да станеш достоен за нея, трябва да се положат и много усилия”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация