film izle

С венци и цветя Плевен отбеляза 112-ата годишнина от Независимостта на България

Сподели
Етикети

На традиционното място пред ДКТ „Иван Радоев” плевенчани почетоха Деня на независимостта без официални ритуали и церемонии, заради удължената извънредна епидемична обстановка в страната. Пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов” срещу централния вход на театъра, където на 22 септември 1908 година е прочетен Манифестът за независимостта на княз Фердинанд, кметът на Плевен Георг Спартански и председателят на общинския съвет Мартин Митев поднесоха цветя. Венци и цветя бяха поднесени и от общински съветници, представители на обществени и политически организации, ученици от НУ „Христо Ботев” и много граждани.

„Надявам се много повече българи да разберат защо 22 септември се нарича Ден на независимостта и защо е официален празник, а да не го свързват само с това, че днес е един почивен ден, хубав септемврийски – началото на астрономическата есен” – заяви кметът Спартански. По думите му това е важна дата, защото е един логичен завършек на една борба, която е започнала много по рано.

„Знаете, че идеалът на България е обединение в една територия – всички българи под един флаг в независима държава. Обединените южна и северна България по силата на договорите, които са подписани си остават една подвасална на султана територия, няма пълната юридическа независимост и самостоятелност. В този смисъл това е един важен дипломатически акт, който ни поставя и де юре на картата на самостоятелните, свободни и независими европейски държави и дава повод за нова гордост и ново самочувствие в началото на XX век.”

Според Спартански това е един от малкото примери, в които политиците у нас успяват да обединят усилия в постигането на една кауза, каквато е обявяването на юридическата независимост.

Паметта на загиналите за Независимостта на България бе почетена с минута мълчание.

За празника Общинският духов оркестър подари на гражданите на Плевен концерта „Есенно ретро”. Музикалното събитие с диригент Пламен Марков започна в 11 часа пред Центъра за работа с деца в Градската градина. По думите на Марков концертът е една музикална разходка, зареждаща с непреходни и самобитни инвенции на композиции и аранжименти.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация