film izle

КНСБ и Инспекцията по труда в Плевен се включиха в европейската кампания за справяне с недекларирания труд

Сподели
Етикети

По повод Европейската седмица за борба с недекларирания труд и неспазване правата на работното място, от КНСБ – Плевен и Областната инспекция по труда отчетоха резултатите от кампанията в Плевенска област. В съвместната пресконференция участваха председателят на КНСБ – Плевен Янчо Андонов и директорът на ОИТ в града Борис Петков.

КНСБ успешно работи с платформата VOX, което от няколко години дава възможност за даване на сигнали за бързо, срочно и кратко комуникиране, като се запазва анонимност, подчерта Янчо Андонов. По думите му по всички сигнали за нарушения вече са алармирани съответните институции и първият партньор на синдикатите е инспекцията по труда, която винаги е реагирала позитивно и веднага се е отзовавала на сигналите.

По време на ковид-кризата в КНСБ са приети 141 сигнала извън системата VOX от Плевенска област, като за годината те са 363, отчете Янчо Андонов.

Основните нарушения са неизплащането на заплати и осигуровки, извънреден труд, заплати в плик, работа без договор, насилие или тормоз на работното място.

По думите на директора на ОИТ – Плевен Борис Петков, тазгодишната кампания за справяне с нерегламентирания труд си поставя за цел предоставяне на информация за ползите от деклариране на всички доходи и пълно осигуряване. Целта е да се мотивират всички работещи и работодатели да работят „на светло”. Голяма част от тази инициатива се провежда в социалните мрежи, като е създадена страница във фейсбук „Всички права запазени”.

До месец август тази година инспекцията по труда в Плевен е извършила 504 проверки, като за цялата минала година те са били 1090, отчете Петков. На всички сигнали е реагирано без всякакво забавяне. Проверените предприятия са над 400, като някои са проверени повторно, за да се види дали са изпълнили наложените предписания.

Общо 1977 са нарушенията по безопасност на труда и трудовите правоотношения, като до август са съставени 120 акта за административно нарушение. Издадени са 118 наказателни постановления, като влезлите в сила са 123 за 236 хиляди лева. Има тенденция към намаляване на сигналите, досега в инспекцията има само 218 сигнала, като традиционно те са около 320 годишно. Поради ковид-кризата има тенденция за намаляване на разрешенията за работа на непълнолетни – само 45 са тези заявления, като за цялата минала година техният брой е 104.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация