film izle

102 години от Дойранската епопея отбелязва днес Плевен

Сподели
Етикети

Тържествено беше чествана днес 102-рата годишнина от Дойранската епопея пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. Специални гости на тържествата бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
В началото на словото на министър Каракачанов част от граждани викаха „оставка”, на които той отговори, че се чуват слабо и май не са закусвали тази сутрин.

Преди 102 години воините от Девета плевенска дивизия, водени от славния български генерал Вазов, записаха златни страници в българската военна история, която от създаването на българската държава е съпроводена с войни и сражения за запазването на нашата държава и на българските идеали – подчерта в словото си Каракачанов. По думите му, България е влязла в Първата световна война не по политически причини, а за да осъществи националния идеал, завещан със Санстефанския договор – всички български земи да бъдат обединени в една държава, всички българи да живеят свободни.

Политиката на великите сили веднага след освобождението на България доведе до разпокъсването на българската общност. Българите в Македония, Тракия и Добруджа бяха поставени под чужда власт. Именно затова влезе България в Първата световна война…”

В памет на загиналите при Дойранската епопея 2606 офицери, сержанти и войници пред монумента беше отслужена панихида от плевенски свещеници. Пред паметника бяха положени множество венци и цветя от името на военния министър Красимир Каракачанов, областния управител Мирослав Петров, кмета на Плевен Георг Спартански, народни представители и общински съветници.

Химнът на България беше изпълнен от оркестъра на Военно-въздушните сили и изпят от певицата Люси Дяковска.
Министър Каракачанов връчи плакети за народополезна и патриотична дейност на ръководители на ученически гвардейски отряди. Във военния строй от курсанти на ВВВУ „Георги Бенковски” и плевенски поделения се включиха от сдружението „Героите на Дойран” и членове на НД „Традиция”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация