film izle

С тържествен ритуал по полагане на военна клетва откриха учебната година във ВВВУ „Георги Бенковски“

Сподели
Етикети

С тържествен ритуал по полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото ВВВУ „Георги Бенковски“ – „Випуск 2024“ и „Випуск 2025“, днес официално бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение. На церемонията присъстваха официални гости, родители и близки на курсантите. От името на Общински съвет – Плевен гости на откриването бяха председателят на местния парламент Мартин Митев и Десислава Иванова – общински съветник и член на Постоянна комисия по „Обществен ред и сигурност“. Церемонията уважи и Паулина Кирова – секретар на Община Плевен.

Тържественият ритуал започна с посрещане на знамето и поздрав към курсантите от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В Долна Митрополия присъстваха още Антон Ластарджиев – постоянен секретар на отбраната, бригаден генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на ВВС, бригаден генерал Димитър Петров – командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, полк. Иван Миланов – началник на Националния военен университет, зам.-областният управител на Област Плевен Татяна Божинова, командири на военни формирования, началници на катедри и преподаватели, и др.

Приветствие към новоприетите курсанти отправи началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. Той посочи, че клетвата е тържествено обещание за опазване на честта, свободата и независимостта на Република България. „Мигът, в който изричаме заветните думи, застанали пред бойното знаме, е незабравим, ангажиращ и паметен“, отбеляза той.

Към първокурсниците се обърна министър Красимир Каракачанов, като посочи, че армията е може би единствената институция в България, която в историята никога не е изневерявала на своята държава и на своя народ. Той подчерта също, че това е първи випуск във възстановеното ВВВУ, „след като една несправедливост отпреди 17 години е поправена“ и изрази убеждението си, че с образованието, което ще получат във ВВВУ, бъдещите офицери ще бъдат лидери и в армията, и в обществото ни.

В първите два випуска на възроденото ВВВУ „Г. Бенковски“ се обучават 41 курсанти, 6 от които са момичета. Те идват в авиационната Алма матер от 12 града, като най-много са от Плевен – 12, следвани от Пловдив – 9, София, Ямбол, Хасково и Враца.

На днешната церемония командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ отличи и петима преподаватели, които са оставили трайна диря в най-новата история на Училището. Откриването на учебната година завърши с тържествен марш на блоковете.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация