Защо имаме липса на ефективен растеж на косата и как да го повлияем?

Ако смятате, че косопадът е проблем, който засяга само един от двата пола, то сте в огромна грешка. Най-големият мит, който върлува сред човешката популация, е именно твърдението, че се среща само и единствено при мъжете. Истината е, че е характерен за всички нас, но в различна степен на изявеност. Добрата новина тук е, че в много случаи тази загуба на коса може да бъде прекратена с подходящо лечение и да се превърне в обратим процес.

Каква е същността на косопада?

Първата стъпка в справянето с липсваща коса е определянето на цялостното ви състояние, което кара тези допълнителни косми да се задържат върху раменете и четката ви. Косопадът е нормален процес. Всеки губи част от косата си поради естествения ѝ цикъл на растеж, който е силно индивидуален.

Основни причини за загуба на коса

Многобройни проблеми могат да предизвикат косопад. Някои от тях са външни – приемане на лекарства, често носене на прически, които придърпват косата твърде силно, стрес, прекомерна употреба на увреждащи продукти за коса или инструменти като сушилни и други устройства, които загряват косата. В други случаи проблемът може да се крие в нас самите – нарушена функция на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания или инфекция.

Какъв да бъде подходът ни при лечение на косопада?

Лечението зависи от основната причина. Понякога повлияването на медицинското състояние, довело до загуба на окосмяване, ще бъде достатъчно, за да може да има ефективен растеж на косата. В други случаи трябва да се обмисли терапия, помагаща при някои видове косопад или друго лечение за заместване или възстановяване на загубена коса.

Когато медицинските процедури не достигат, всеки може да обмисли и козметични възможности, компенсиращи изгубената коса. Една от тях е трансплантация на коса – хирургична процедура, осъществяваща трансфер на фоликули от задната част на скалпа до области, където косата е изтънена. След този тип процедура косата расте нормално.

Косопадът може да повлияе на цялостното емоционално състояние и това да се превърне в проблем с психическа принадлежност. Важно е да започнете лечение, независимо кой метод ще има водещо значение в терапевтично отношение, защото само така процесът ще бъде стопиран още в ранен етап, а Вие ще се чувствате щастливи и удовлетворени от собствения си външен вид!

Източник на снимка: Image Point Fr / Shutterstock.com

%d bloggers like this: