film izle
30 ноември 2020, 15:32 няма коментари

Руски културен център откриват в РБ „Христо Смирненски” – Плевен

Сподели
Етикети

На 1 декември 2020 година в Регионална библиотека „Христо Смирненски” се открива руски културен център. Това е международен културен проект, осъществен от Фонд „Русский мир“ – Москва в партньорство с водещи световни образователни структури, информират от библиотеката.

Целта му е популяризиране на руския език, на руската литература и култура – значими елементи на световната цивилизация, сред гражданите на Плевен. Предвиждат се различни форми на подпомагане за участие на библиотеката в програми за изучаване на руския език, за развитие на междукултурния диалог и укрепване на взаимното разбирателство между народите на двете страни.

В Центъра се осигурява широк достъп до културното, историческото и литературното наследство на Русия, методологията и практиката на руското образование, до съвременните творчески идеи и програми. Принципите на организиране на работата са откритост, публичност и толерантност.

Руският център е ресурсен център, подобно на работещите в библиотеката немски ресурсен център при Гьоте институт и американски кът, в който се осигурява достъп до голям набор от образователна, методическа и научно-популярна информация от Русия.

Като място за обучение, в него се осъществява ефективно изучаване на руския език и култура въз основа на прогресивни методи и програми.

Руският център към библиотеката представлява творческа и комуникативна платформа, която създава условия за организиране на арт събития, научни дискусии и неформална комуникация.

В България функционират пет Руски центъра, които се попълват с печатни, аудио и видео материали от Русия в основните тематични блокове: „Култура и изкуство“, „Наука“, „Образование“, „Руски език“, „История“, „Общество“, „Съвременна Русия“.

Откриването на нашия Център ще даде възможност на читателите да са в постоянно съприкосновение с руската литература, език и култура, да са в течение на актуалните събития с културен  и образователен характер, информират от библиотеката. Руският център разполага с над 1000 тома литература от всички области на знанието, но най вече с литература по езикознание (най-съвременни системи за изучаване на руски език, справочна и методическа), странознание, история и художествена литература. Центърът разполага така също и с над 100 диска с руски игрални филми.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация