film izle

In memoriam: Напусна ни Вера Стефанова – писател, журналист, човек с голямо сърце

На 5 януари след дълго и мъчително боледуване ни напусна Вера Стефанова – журналист, писател и човек с огромно и щедро сърце.

Поклон пред светлата й памет!

Едно от последните й интервюта, дадено за BG Север:

На 75 поетесата Вера Стефанова продължава да сънува ветрове

Вера Стефанова е родена на 28.11.1939 година в село Паскалевец, община Павликени. Средното си образование е завършила в смесена гимназия “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново, а висше, специалност българска филология, в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.След пет учителски години в гимназията в гр. Тръстеник, Плевенско, се посвещава на журналистическата професия. Работи като литературен сътрудник, завеждащ-отдел, заместник-главен и главен редактор във вестник “Септемврийска победа” и неговия наследник – вестник “Посоки”, град Плевен. Територия на творческите й търсения и изяви са литературата, театърът и музиката, културата. Написала е стотици есета, очерци, творчески портрети, репортажи, литературни и театрални статии и рецензии, които носят знака на богата култура, проникновено вглеждане в човешките съдби, силен емоционален заряд и преклонение пред многоцветието, многозвучието и силата на българския език.

Вера Стефанова е била дълги години художествен ръководител на литературен клуб “Пулс” в Плевен. Автор е на поетичните книги “Безсънно небе” и “Есенни брегове”. Носител е на наградата за цялостно творчество „Александър Муратов“ на Община Плевен и Дружеството на писателите за 2020 г. и други награди за творчески постижения.През 2008 година е удостоена със званието “Заслужил гражданин на Плевен” за приноса й в развитието на културния живот на града и региона като дългогодишен журналист, литературовед, редактор и активен участник в създаването на духовни ценности.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация