film izle

Хан Аспарух величествено изправи ръст в град Левски

Сподели
Етикети

Уникална, двуметрова фигура на основателя на Стара Велика България Хан Аспарух възхищава всеки, който я види в казанджийницата в Левски. Величествената скулптура, изваяна от Фани Асенов, е направена от ясен и тежи над 800 кг.
Фани за първи път работи с ясен, но това сякаш не е случайно. Той открива интересния факт, че ясенът е почитан от древните народи /от Гърция до Скандинавските народи/ като „дърво на воина” и с лекота съзира в него Хан Аспарух. Преди да влязат в битка, воините са искали сила от ясена. Вярвали са, че копията от ясен са най-силни и който притежава такова копие, е непобедим. „Аз ли намерих ясена, той ли мен, но направих контакт с него“, споделя Фанко, както го наричат приятелите.

Като дете казва на родителите си, че ще стане скулптор. Дълго не опитва, но започва работа в чужбина и там има този шанс.
И тогава открива, че за него това не е работа , а нещо повече – медитация, състояние на твореца. „Когато работя, може да се каже, че изключвам и е нещо невероятно, споделя скулпторът. Благодари сърдечно на хората, които са му предоставили възможността да работи спокойно, благодари за помощта и съдействието. Изправянето на дървото, за да започне работа, е било най-трудно, а за това са помогнали много приятели.
Защо Хан Аспарух? „През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава” – припомня Фанко и добавя:„Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем постулати във Фейсбук колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце.”
Величествената скулптура на Хан Аспарух, със съдействието на кмета на общината Любка Александрова, ще заеме своето почетно място в центъра на град Левски.
Авторът Фани Асенов има още много идеи. Решил е твърдо да се занимава с това, защото му доставя невероятно удоволствие. Творческият му дух и талант докосват всеки, имал удоволствието да види неговите творби.
„Имаме прекрасна страна – споделя Фанко като човек, живял дълго в чужбина. – Нужно е да го осъзнаем. Всеки един по малко да даде от себе с дела, не само на думи. Самосъзнание ни е нужно, защото няма дърво без корен.“

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация