film izle

Днес е „Среди зима“ – честит Атанасовден!

Сподели
Етикети

680 плевенчани имат повод да почерпят на 18 януари

680 са именниците в Община Плевен на днешния Атанасовден, сочи справка на пресцентъра на Общината. Името Атанас носят 457 души, Атанаска – 133 дами, Наско се казват 79има, Hася – 5, Tанас – 2.

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари. В народните вярвания св. Атанас е властелин на снеговете и ледовете, но и на зимното слънце. На своя ден той захвърля кожуха и облича копринена риза, отива в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!“ Затова и празникът е известен и като „Среди зима“. В превод от гръцки „Атанас“ означава „безсмъртен“. Именници днес са Атанас, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.

Атанасовден – 18 януари, както и Антоновден на предишния ден, се почитат от ковачи, железари, ножари и налбанти, но са празници и на побратимяването, тъй като се смята, че Антон и Атанас са близнаци. Други народни предания твърдят, че братята са господари на чумата и на други болести.

За омилостивяване на болестта се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се „надупчат“ децата от шарка. Пекат с еи обредни хлябове нашарени със символи за плодородие. Често те са „благи” – намазани с мед. На Атанасовден се коли черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Спазват се строго забраните да не се вари боб, леща, царевица, за да не боледуват децата от шарка. В някои райони на страната се приготвя и свинско с бамя, която е събрана и изсушена през лятото.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация