film izle

Над 4 100 са регистрираните безработни в община Плевен

Сподели
Етикети

4 651 човека са започнали работа през 2020 г. чрез Бюрото по труда

4 188 са регистрираните безработни в Бюрото по труда в Плевен към 31 декември 2020 г., информира директорът Здравко Дафинов. На фона на 5 200 през месец април м. г. има известно намаление. Увеличение на безработните има през месеците ноември и декември, когато приключва селскостопанската година в България и в чужбина и сезонните работници се прибират по родните места, коментира Дафинов.

В края на годината безработицата в община Плевен е 6,66 %, което е малко под средната безработица за страната – 6,7%. За областта към 31 декември 2020 г. безработицата е 9,5 %.

Най-много са новорегистрираните от заведенията за обществено хранене и хотелиерството, персонала от търговските комплекси, които са най-засегнати от пандемията. Освен тях, има хора от сезонната заетост. Продължително безработните лица /повече от година регистрирани като търсещи работа/ са около 30%.

4651 човека са започнали работа през 2020 г., устроени на съответните работни места от Бюро по труда – Плевен, които са на първичния пазар, т.е. започнали са работа на ново работно място, а не по някоя от мерките във връзка с Ковид пандемията.

За 2019 г. регистрираните безработни са били 3267, т.е. с 25% са се увеличили регистрираните безработни през изминалата година, като това са хора браншовете земеделие, хотелиерство, ресторантьорство и търговия.

Като цяло има постоянно свободни работни места, информира Здравко Дафинов. Според него, когато човек е в нужда, трябва да е готов и на компромиси, както и на преквалификация чрез учене. Българо-германският бизнес център в Плевен дава добро образование и завършилите курсовете там стават добри специалисти.

68 са договорите по Програма за младежка заетост. По Програма за обучение и заетост наетите лица са 137. По програма „Родители в заетост“ договорите са 187. По Програма „Заетост за теб“ има 206 заявки за 506 работни места, като са сключени договори със 78 фирми. По Програма „Запази ме“ (т.н. програма 24 лв.) заявки са подали 111 фирми за 592 лица, вече има плащания по тази програма. По мярка 60/40 202 фирми от началото на годината са подали заявления и са осигурени плащания за 3081 лица.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация