film izle

Ученици с молба до образователния министъра за отмяна на изпитите за 10 клас

Сподели
Етикети

Онлайн петиция, събрала над 13 хил. подписа, набира популярност в интернет

В писмо до медиите ученици, инициирали и подписали петиция, обявяват категорично, че искат изпитите от Националното външно оценяване за 10 клас за учебната 2020/2021 година да бъдат отменени, „защото обучението в електронна среда е неефективно и материалът е много слабо усвоен. Ако се проведат изпити в присъствена среда ще има риск от заразяване, а ако се проведат онлайн – технически проблеми и възможност за компрометиране на честността на изпитите. „

Онлайн петицията с над 13 хил. събрани подписа заявява пред Министъра на образованието и науката несъгласието на учениците с провеждането на тазгодишните матури за десетокласниците.

Според подписалите се, матурите са ненужни и неподходящи, поради факта, че материалът не е усвоен напълно и информацията не е преподадена по начина, по който би било в нормална училищна среда.

„По време на дистанционното обучение натрупахме много пропуски, които не успяваме да запълним“, заявяват учениците.

Друг аргумент, представен от учениците и родителите, е настоящата ситуация с COVID-19 и опасността от заразяване по време на провеждане на изпитите. Според тях е невъзможно спазването на дистанция и носенето на защитни маски в продължение на 2 часа по време на изпита.

„Не малка част от учениците и преподавателите изпитват сериозни затруднения с провеждането на онлайн часовете. Често имаме и проблеми с интернет връзката“, коментират още учениците.

В матурата влиза материал, който се изучава в 9 и 10 клас, а на практика почти целият този материал е преподаван дистанционно.

Отмяната на изпита за 10 клас няма да е прецедент, защото миналата учебна година също беше отложен по искане на образователния министър.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация