film izle

Днес е Голяма задушница, Бог да прости починалите!

Сподели
Етикети

На 6 март 2021 г. е Голяма Задушница, известна още като месопустна. И тази Задушница, както и останалите винаги се отбелязва в събота. На нея се почита паметта на мъртвите ни близки.
Месопустна Задушница винаги е в събота срещу Месни заговезни, чиято дата също е плаваща и зависи от това кога се пада Великден всяка година. Месни заговезни винаги са осем седмици преди Великден. Това определя кога ще е Голяма Задушница.

През годината има 3 големи задушници в църковния календар, като датите им са плаващи. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. Голямата задушница през 2021 година се пада на 6 март, събота, ден преди Месни заговезни. Месни заговезни е важен празник с подвижна дата, който се празнува винаги в неделя, осем седмици преди Великден. На този ден за последен път преди началото на Великия пост е позволено да се яде месо. Черешовата задушница през 2021 година се пада на 19 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости. Тази е наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.  Архангеловата задушница през 2021 година се пада на 6 ноември, събота. Това е последната за годината Задушница и тя се отбелязва в първата събота преди Архангеловден. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голяма Задушница преди Великия пост. Или, както името „Задушница“ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. Това, което я отличава от останалите е, че в подавките трябва задължително да има парченце сирене, яйце, а хлябът или питката да са приготвени без квас. Вярва се, че по време на помена на гробищата, душите на мъртвите се връщат и стоят редом с живите до гроба. Това е и смисълът на раздаваните подавки – да се заситят душите им.
Запалената на гроба им свещ трябва да осветява пътя им в тъмнината на отвъдния свят, за да не се лутат.
Месопустна Задушница е сред най-важните дни в християнския църковен календар. Затова, за да отдадете нужната почит на мъртвите, на този ден не бива да се върши никаква домакинска работа- не се шие, не се пере, не се плете и др. Единственото позволено е приготвянето на подавките. Освен това, на гробищата не бива да се поздравява със „Здравейте“ или „Добър ден“, тъй като денят е тъжен. Затова е нужно да се каже: “Бог да прости!“ и отговорът е същият.
Великият пост започва от понеделник, 15 март, след Сиропустната неделя.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация