Румен Петков: Изявлението на двамата сенатори в САЩ с критики към България е официална позиция

„Изявлението от вчера на двамата сенатори в САЩ с критики към България е официалната позиция на Сената. В България бяха направени много груби опити да се манипулира информацията и това да се представи като някаква лична позиция. Трябва да изразя смущенията си от ентусиазма на представители на властта да лъжат и да спекулират със стратегическите ни партньори.” Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.
Петков подчерта, че за първи път от 30 години институция в САЩ заема ясна и категорична позиция за обективната среда в България. За изключителната корупция на правителството на Борисов, за изключително отровената медийна среда, включително и директорът на националното радио обяви, че е обект на натиск. И това са неща, които не могат да не тревожат, убеден е Румен Петков.
По думите му друг е проблемът, че ние трябва да излезем от 70-те години на миналия век – „Какво казаха другарите от Москва?”. Защото, ако сме излезли от съветския лагер, за да влезем в друг лагер, значи работата е зле. Затова борбата с корупцията е наш, български въпрос, смята Петков.

„Аз се надявам тези, които държат на нас, да престанат да гледат на нас като на протмоне – 3 милиарда за самолети, които кой знае кога ще им стане чертежа, много милиарди, платени от най-бедния европеец – българина, за енергетиката, въобще неща, които много, много смущават… Това за съжаление потвърждава моята позиция, че посланик Херо Мустафа е абсолютно неадекватна в отношенията си с българския министър-председател.”
Друг важен въпрос, според Петков, е свързан с една „много грозна” картина с Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Върху ръководителя на болницата д-р Галина Павлова от много време се оказва груб натиск да продаде 13 декара на болницата, които се намират на „Белмекен” на южен скат, уникално място и тя отказва. Това са писмените „на ръка” разпореждания от страна на висш служител на министерството на здравеопазването. Румен Петков подчерта, че не дава материалите на прокуратурата, защото не им вярва. Той припомни, че на прокуратурата е предоставил доказателства как е измамено министерството на отбраната за ремонт на самолетите L-39 в нелицензиран завод, който няма необходимата спецификация… поставени са под заплаха животите на българските летци.
„Уникална корупция и грабеж от живота и здравето на българския гражданин. Това е етикетът „Борисов”, крадат от здравето на българите” – категоричен е Петков.
Румен Петков се обърна към съпругата на Атанас Атанасов и към Люба Кулезич с настояване да разкажат на обществото това, което преди години са разказали на него. То е как при разделянето на г-н Атанасов с тогавашната му съпруга Атанасов е изнесъл един сак с милиони долари, пачки по сто долара. Жената дойде, в присъствието на г-жа Кулезич ми разказа това събитие. Аз настоявах да даде показания, защото нямаше друг начин да бъде привлечен за разследване г-н Атанасов, защото беше народен представител. Жената се уплаши и ми разказа много картинно от какво я е страх и защо няма да даде показания. Но на другия ден след разговора тя пое ангажимент, че ще го разкаже пред съответните компетентни органи.
Трябва да си дадем сметка, че сме заплашени от възстановяване на политическата полиция в най-уродливите й форми. Казвам го като човек, запознат с фактите. И казвам фактите, ще почна с най-простия пример – себе си. Аз и семейството ми сме били подслушвани, проследявани с всички „екстри” – външно проследяване и т.н., от политическата полиция на Иван Костов. Контраразузнаването тогава е било ръководено от Атанас Атанасов.
Шест месеца по същия начин са били преследвани, подслушвани без всякакви аргументи повече от 10 кметове в България. Както 6 месеца сме подслушвани и проследявани аз и моето семейство, казвам го, защото съм гледал документацията по въпроса, така 6 месеца на пълен контрол, абсолютно подслушвано и проследявано е било американското посолство – от посланика до портиера.
Какъв е моят анализ – защо тогава е било подслушвано посолството на САЩ. За да се „докара” Костов пред тях, трябва да знаем какво те искат от нас и да го предложим преди да го поискат. Резултатът на това уродливо партньорство – те са си говорили, че искат да вземат Марица 1 и Марица 3 . Костов им ги е продал – ние плащаме.
Аз не мога да кажа, че Борисов сега ги подслушва, не мога да кажа и че не ги подслушва….
Срещу тези уродливи явления трябва да се противопоставим, като граждани, убеден е Петков.

%d bloggers like this: